DOBRE PROPORCIJE

Mogu li staviti veliki kauč u malu dnevnu sobu? Dizajneri znaju kako to izvesti sa stilom

 

 

 KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dizajneri interijera o tome kako uklopiti veliku sofu u mali prostor – za shemu koja je udobna, društvena i praktična

Evo zagonetke: živite u stanu ili maloj kući s malenim dnevnim boravkom - ali volite zabavu i treba vam što više mjesta za sjedenje. Ili možda samo želite povećati udobnost u svom prostoru i osjetiti udobnost ogromne sofe.

U svakom slučaju, pitanje je isto: mogu li staviti veliki kauč u malu dnevnu sobu? To je ideja za dnevnu sobu koja lako može poći po zlu - a stručnjaci se nužno ne slažu oko toga što funkcionira.

Evo što kažu za Livingetc.

image

KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

MOGU LI U MALI DNEVNI BORAVAK STAVITI VELIKI KAUČ?

Jedan od najvećih argumenata za predimenzioniran kauč je taj što stvara osjećaj opuštenosti, pa čak i luksuza. -Veliki kauč u malom prostoru može ga učiniti iznimno ugodnim - uskim, ali na dobar način!, kaže dizajnerica interijera Samantha Struck iz StruckSured Interiors. - Za ljude koji stvarno žele taj izgled u kojem tonete u prostor i koji izaziva sigurnost i udobnost, prepunjena soba je sjajna!.

- Ne postoje male sobe - samo mala razmišljanja - kaže dizajnerica interijera Lisa Sherry. -Velika ili mala, lijepa soba je balansiranje mjerila i proporcija, a to ne znači da velike sobe dobivaju velike sofe, a manje sobe dobivaju liliputanske sofe. Kada se promišljeno razmisli, veća sofa u skromnijem prostoru djeluje udobno, baš kako treba. Kauč u dnevnoj sobi također postaje središnja točka sobe. I, iznenađujuće, nekoliko komada velikih dimenzija može učiniti prostor većim.

Veća sofa funkcionira kao ideja za malu dnevnu sobu u pravim okolnostima – ali ključ je u proporcijama. - Mislim da se sve svodi na mjerilo - kaže Lauren Sullivan, dizajnerica interijera u Well x Designu. -S dekorom može biti zabavno igrati se s razmjerom i ponekad prekršiti pravila - ali kada je riječ o komadima namještaja, vjerujem da je važno da oni ne nadvladavaju prostor.

Dizajnerica Meredith Owen također upozorava da ne treba zaboraviti praktičnu stranu stvari. -Kada ljudi planiraju namještaj za neki prostor, često zaborave na protok prometa iz jedne prostorije u drugu - kaže ona. -Važno je ne ispuniti sobu prevelikim namještajem kako biste imali dovoljno prostora za kretanje ili fleksibilnost za zabavu.

image

CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES

KAKO MOŽETE UČINITI DA VEĆI KAUČ FUNKCIONIRA U MALOJ SOBI?

Prvo razmislite što želite od prostora. Hoće li odabir velike sofe značiti da morate žrtvovati druge dijelove namještaja, poput stolića za kavu – i ako je tako, treba li dnevnoj sobi stolić za kavu? Emma Deterding, osnivačica i kreativna direktorica tvrtke Kelling Designs, savjetuje da u ovoj fazi postanete praktični. - Razmotrite tko će koristiti prostor, kako će ga koristiti i oko toga planirajte svoj dizajn- kaže ona. - Dok je soba prazna, postavljanje novina koje oponašaju veličinu komada namještaja koje želite staviti pomoći će vam da vizualizirate koliko će mjesta sve zauzeti. Također će vam pomoći u donošenju važnih odluka o veličini i mjerilu velikih komada i hoće li se soba činiti prostranom ili ograničenom.

image

KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Obratite pozornost i na to kako kauč funkcionira s drugim elementima sobe o kojima se ne može raspravljati. - Pokušajte izbjeći preklapanje otvora, prozora, kamina, televizora, polica za knjige ili bilo koje druge žarišne točke na čudan ili nespretan način - kaže Samantha Struck. - Provjerite možete li se i dalje snalaziti u prostoru i hodati kroz njega s lakoćom.

Nakon toga, postoje neki trikovi koji će pomoći da veća sofa izgleda opuštenije u maloj sobi. - Razmotrite okvir sofe s niskim rukohvatom ili čak idite bez toga, što kauč otvara prema sobi- kaže Lisa Sherry. - Možda se čini kontraintuitivnim, ali segmenti bi mogli savršeno odgovarati, definirajući prostor i stvarajući sveobuhvatan prostor za sjedenje. Prihvatite neutralnu paletu, što znači boje i tkanine - to stvara jedinstvo i mir u prostoru. Dodajte teksturu kako biste stvorili tihu nijansu i zanimljivost: jastuci i navlake nevjerojatni su naglasci.

image

CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES

KADA JE BOLJE KORISTITI MANJI KAUČ?

Postoje neki slučajevi u kojima veliki kauč jednostavno neće odgovarati vašoj sobi – ali to ne znači da ćete imati manje udobnu dnevnu sobu, ili praktičnu, što se toga tiče. - Danas je toliko mnogo multifunkcionalnih soba: to je način na koji živimo - kaže Lisa Sherry. - Veliki kauč u skromnom prostoru može biti prekrasan, ali to je obveza. Ako ideja ne podržava vaše funkcionalne životne potrebe, potražite plan B.

- Mnogo toga ovisi o rasporedu sobe - kaže Meredith Owen. - Ako je vaša sofa jedina stvar koja stane ili blokira prirodni tijek prometa - prevelika je. Neka vaša soba diktira veličinu vašeg namještaja, a ne obrnuto. Postoji mnogo manjih stolica/sofa koje su nevjerojatno udobne – tajna je u tome što je sve u jastuku.

Za alternative većem kauču, Lauren Sullivan preporučuje jedan veći komad grupiran s nekoliko manjih dijelova ili nekoliko grupa manjih opcija za sjedenje. Ako ste i dalje ograničeni prostorom, uvijek možete koristiti dvije stolice i otoman koji služi i kao stolić. Kada kauč dominira prostorom i ne ostavlja mjesta za komade poput stolića za kavu, pomoćnih stolića ili stolice s akcentom, vjerojatno je prevelik. Mali prostori i dalje mogu živjeti kao veći prostori ako se odabir namještaja pravilno prilagodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 14:54