Opcija za kupaonice

Mogu li se drveni podovi koristiti u kupaonicama? Predivno izgledaju, ali...

 @LOMADO
Donosimo sve što stručnjaci kažu da trebate znati prije postavljanja drvenih podova u kupaonici

Ako ste sanjali o preuređenju kupaonice te ujedno postavljanju drvenih podova u istu, ali ipak ste pomalo nesigurni, vaša bojazan nije neutemeljena. Postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati prije nego što svom izvođaču date zeleno svjetlo za kupnju i postavljanje drvenih podova u kupaonici.

U nastavku, donosimo vam što kažu stručnjaci koje se vrste drva najbolje ponašaju u područjima s visokom vlagom i može li tvrdo drvo doista funkcionirati u prostorima s visokom kondenzacijom. Nažalost, nisu sve vijesti dobre, iako postoji mnogo načina da poboljšate izgled svoje kupaonice, ovdje vam donosimo sve što trebate znati prije postavljanja drvenih podova u kupaonici.

Prednosti drvenih podova

Često su vlasnici kuća privučeni drvenim podovima zbog njihovog toplog i ugodnog izgleda. Može u trenu podignuti prostor i donijeti kvalitetu življenja koja se jednostavno ne može mjeriti s mnogim drugim vrstama podova. Ali osim estetike, postoje i praktičniji razlozi zašto je drvo privlačno.

„Drvo može biti odličan izbor za većinu vašeg doma. Izdržljivo je, dugotrajno, potrebno je malo održavanja i dostupno je u širokom rasponu cjenovnih opcija”, kaže dizajnerica Mallory Micetich za Hunker. Ovo su uvjerljivi argumenti, ali puno je više toga kada se pitatae je li ovo pravio materijal za kupaonicu.

Mogu li se drveni podovi koristiti u kupaonicama?

Kada razmatrate mogu li se drveni podovi koristiti u kupaonici, važno je uzeti u obzir značajke i okolišne čimbenike prostora koji potencijalno mogu ugroziti materijal. Konkretno, faktor vlage i vlažnosti. Iz tih razloga tvrdo drvo nije preporučljiva opcija za podove za vašu kupaonicu.

„Drvo je porozan materijal koji ima tendenciju upijanja vlage i deformacije tijekom vremena”, upozorava Micetich. „Ako postavljate drvene podove u svojim kupaonicama, postoji dobra šansa da ćete ih morati zamijeniti zbog oštećenja vodom.” Srećom, postoji mnogo načina da dobijete izgled s proizvodima koji su namijenjeni da se odupru spomenutim elementima.

Najbolje alternative drvenim podovima za kupaonice

Prije nego što poništimo vaše ciljeve u pogledu podova u kupaonici, znajte da nije sve izgubljeno. Zapravo, još uvijek postoji mnogo opcija koje vam mogu pomoći da dobijete izgled tvrdog drva.

„Ako želite izgled i dojam tvrdog drva u svojoj kupaonici, razmislite o postavljanju konstruiranog drva ili pločica koje izgledaju kao drvo”, predlaže Micetich. „Konstruirano drvo je relativno jeftino i vodootporno, što ga čini boljim izborom za kupaonice i druge vlažne prostore u vašem domu, a pločice su uvijek odlična opcija za kupaonice.”

Zbog povećane popularnosti posljednjih godina, mogućnosti pločica koje izgledaju kao drvo izrazito su porasle. Sada možete pronaći mnoštvo opcija koje variraju u cijeni i odgovaraju gotovo svakom izgledu. Osim toga, namijenjene su za život u okruženjima s visokom vlagom poput kupaonica. Keramiku i prirodni kamen također vrijedi razmotriti, ali Micetich ističe vinil kao jednu od svojih omiljenih alternativa drvenim podovima za kupaonicu.

„Luksuzni vinilni podovi ili LVP izvrsna su alternativa drvu. Pristupačni su i vodootporni, što ih čini idealnim za vlažne prostore poput kupaonica”, kaže ona. „LVP dolazi u mnogo različitih boja i stilova, tako da ga možete prilagoditi da odgovara estetici vašeg doma.”

Bez obzira za koju se alternativu drvenih podova odlučite, bit će vam drago što ste istražili opcije koje su najprikladnije za vaš prostor kako se ne biste našli s iskrivljenim pločama ili drugim neugodnim nuspojavama materijala koji nije najprikladniji za kupaonicu. Dajte si vremena da pronađete alternativu drvenim podovima koja najbolje odgovara vašim estetskim ciljevima i imat ćete temelj za svoj prostor koji ćete voljeti mnogo godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:22