trik za pet

Mnogi ovo izliju u odvod, a to je katastrofa za cijevi: tako ih uništavate zauvijek zato prestanite to raditi

 /SHUTTERSTOCK

Iako je čišćenje octom i sodom bikarbonom postalo vrlo popularno posljednjih godina, možda ćete se iznenaditi kada čujete da ova kombinacija može učiniti više štete nego koristi kada je vaš odvod u pitanju.

Bilo da odčepljujete sudoper, umivaonik ili odvod kade, morate znati da stalna uporaba cijevi može oslabiti integritet vaših cijevi.

Evo zašto, prema Home & Gardens.

Ocat i soda bikarbona, kada se pomiješaju, stvaraju snažnu, pjenušavu kemijsku reakciju. Međutim, ovaj učinak često nije dovoljno jak da razbije čvrsta začepljenja koja uzrokuju sporo pražnjenje sudopera i kada. Dok je ocat sam po sebi dobar za svakodnevno čišćenje, definitivno nije dovoljno jak da se uhvati u koštac s ozbiljnim česticama hrane i rastom mikroba u kuhinjskom odvodu. Puno je učinkovitije koristiti neka kemijska sredstva za čišćenje odvoda ako imate ovaj problem.

Iako se ocat smatra blagim sredstvom za čišćenje, vrijedi upamtiti da je on još uvijek kiselina i može s vremenom istrošiti gumene brtve na vašim cijevima. Pogotovo kada se spoji i reagira sa sodom bikarbonom.

Baš kao što nikada ne biste smjeli sipati sol u odvod kako biste izbjegli štetu, izbjegavanje kombinacije sode bikarbone i octa može spriječiti curenje i druga oštećenja koja se mogu dogoditi u kuhinji tijekom vremena.

Prilikom odčepljivanja odvoda ne morate razmišljati samo o gumenim brtvama. Ocat i soda bikarbona također mogu oštetiti cijevi, posebno stare cijevi koje nisu mijenjane nekoliko godina. Neke, osobito starije kuće, još uvijek imaju metalne cijevi, a uporaba kiselih otopina, poput octa, može ubrzati njihovu koroziju, prenosi Espreso.

To dovodi do slabljenja cjelovitosti cijevi i mogućih puknuća ili curenja. Istu reakciju uzrokuje sol, koja pridonosi koroziji, skraćujući tako životni vijek vaše vodovodne infrastrukture.

Što je alternativa?

Ako stavite previše sode bikarbone u začepljen odvod, ona se može taložiti na čepu i postati čvrsta masa koja će pogoršati začepljenje cijevi i dodatno otežati njeno odčepljenje. Umjesto toga, razmislite o korištenju komercijalnog sredstva za čišćenje odvoda, koje je dizajnirano da pomogne razbiti masnoću i dlake.

Također razmislite o korištenju klipa ili sajle za fizičko uklanjanje začepljenja. Sredstva za čišćenje na bazi enzima također su nježna za cijevi i učinkovita u razgradnji organskih tvari.

Ali iznad svega, najučinkovitije je spriječiti začepljenja. Stoga razmislite o korištenju rešetki za hvatanje dlaka i drugih krhotina prije nego što uđu u cijevi i redovito ispirite odvode toplom vodom, jer to pomaže spriječiti nakupljanje krhotina i, što je najvažnije, izbjeći prolijevanje masnoće u odvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 07:28