ŠTO PRIJE, TO BOLJE

Mjesta koja morate raščistiti ove jeseni prije nego što postane prehladno! Osobito je jedno problematično

 4595886/GETTY IMAGES

Kako se godišnja doba mijenjaju, prirodno je da želimo raspremiti svoj dom. Kad ljetne temperature počnu padati, možda ćete osjetiti potrebu da sve očistite i počnete iznova. Volimo misliti da je jesensko uklanjanje nereda bitno — pogotovo jer je vrijeme još uvijek lijepo.

Jednom kada dođe zima, raspremanje vanjskog prostora i odlazak u trgovinu u nabavku novih stvarčica malo je manje privlačno. Osim toga, zimska hladnoća može ukloniti želju za temeljitim jesenskim čišćenjem. Ako niste sigurni odakle započeti? Evo šest mjesta za uklanjanje nereda prije nego što nastupi hladnoća.

image
KEVIN FORD/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Vanjski prostori

Naravno, idealno vrijeme za čišćenje vašeg vanjskog prostora je dok još nije hladno. Evo nekoliko ideja za početak.

Očistite i spremite vrtni namještaj. Možete nastaviti objedovati na otvorenom sve dok je vrijeme umjerno hladno. Ali čišćenje i spremanje vašeg vanjskog namještaja je posao koji morate obaviti prije nego što vani postane prehladno. Ako ne spremate svoj namještaj, svakako pokrijte sve kako biste zaštitili svoje komade od zimskih vremenskih uvjeta.

Ako ste ljeto proveli vrtlareći, jesen je odlično vrijeme da provjerite sav svoj alat. Što ste koristili ili niste koristili prošle sezone? Postoje li predmeti koje možete baciti? Obavezno bacite sve što je potrgano i razmislite o doniranju alata koje više ne koristite.

Razmislite o tome da prođete kroz svoju šupu ili garažu i bacite ili poklonite sve što niste koristili ovog ljeta.

image
YAVDAT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ormari

Naši se ormari mijenjaju s godišnjim dobima. Obavezno provjerite sve ormare u svom domu, uključujući ormare za kapute, kako biste pripremili sebe i svoju obitelj za hladnije vrijeme.

Prebacite svoju odjeću s ljeta na jesen. Sada je vrijeme da pospremite svoju ljetnu odjeću i posegnete za džemperima i toplijim odjevnim predmetima. Sada je idealno vrijeme da provjerite koje odjevne predmete niste na kraju odjenuli prošle sezone i razmislite o njihovom doniranju.

Ne zaboravite na ormar za kapute. Brzo provjerite sve svoje kapute i zimske dodatke prije nego što postane previše hladno. Odgovaraju li vam još uvijek svi kaputi? Trebate li kape, rukavice ili šalove? Napravite popis svih stvari koje bi vam mogle trebati i razmislite o doniranju kaputa i jakni koje su vaša djeca možda prerasla.

image
JULNICHOLS/GETTY IMAGES

Ostava

Dobro, temeljito čišćenje smočnice nevjerojatno je zadovoljavajuće iskustvo. Osobito dok ulazite u novu sezonu.

Najlakši način da napravite mjesta u smočnici je da bacite hranu kojoj je istekao rok trajanja. Također, ako postoji skrivena hrana koju nitko ne jede, u redu je baciti i nju.

Ako u smočnici držite nešto osim hrane, svakako pospremite i te stvari. Znam da spremam nekoliko kuhinjskih aparata u smočnicu i promijenit ću način na koji sve organiziram za pripremu za zimu. Moje kuhalo za sporo kuhanje, na primjer, pomaknut će se s gornje police u razinu očiju u iščekivanju jesenskih i zimskih juha i variva.

image
/SHUTTERSTOCK

Stambena područja

Dnevne sobe danas često imaju otvoreni raspored s prostorom za blagovanje, kuhinjom, a često i kućnim uredom. Zato je poželjno sve dobro pročešljati nakon ljetne sezone i prilagoditi život hladnijem vremenu.

Iskoristite jesensku sezonu da se riješite predmeta koje više ne koristite ili ih jednostavno reorganizirajte i premjestite na druga mjesta u vašem domu. Pripazite na nepotrebne hrpe papira, višak jastuka i deka, dodatke za kućne ljubimce i dječje igračke.

image
/SHUTTERSTOCK

Spavaća soba

Spavaće sobe više ne služe samo za spavanje. U njima često imamo kutak za šminkanje, ormare, kućni ured ili dječji krevetić. Stoga je bitno da prilikom čišćenja sobe provjerite stanje u namještaju s ladicama ili policama za pohranu, kako biste se mogli kvalitetno odmoriti i uživati u ovoj sobi. Osvježenje noćnog ormarića odličan je način za dobrodošlicu novoj sezoni. Ali prije nego što lagane plahte zamijenite težima, očistite cijelu spavaću sobu kako biste se osjećali novi početak.

Na noćnom ormariću trebali biste imati samo najnužnije noćne stvari. Sve ostalo se može premjestiti ili baciti.

Imate li staru posteljinu? Možda set plahta koji nije korišten dugo vremena? Razmislite o recikliranju ili doniranju prekomjernih plahti i posteljine.

image
BOWONPAT SAKAEW/GETTY IMAGES

Vozila

Ako ste išli na ljetna putovanja i avanture, vaš automobil možda treba dobro očistiti.

Bacite smeće, usisajte mrvice (ili pijesak s plaže!), obrišite tvrde površine i budite sigurni da su najnužnije stvari na svom mjestu. To uključuje registraciju vašeg automobila, pribor za hitne slučajeve i sve osobne stvari koje su vam potrebne poput sunčanih naočala ili punjača za telefon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:35