Luksuz u trećoj životnoj dobi

Odlazim u mirovinu i želim moderno uređeni prostor s puno svjetla

Vlasnica planira živjeti sama te imati veliku spavaću sobu s garderobom i veliki, open space dnevni boravak s puno svjetla. Stručnjaci predlažu dva idejna rješenja

Čitateljica odlazi u mirovinu i okreće novu stranicu u životu. Etažu kuće koju je naslijedila od roditelja želi preurediti u moderno uređeni prostor s puno svjetla. U tom prostoru, u kojem namjerava živjeti sama, želi imati spavaću sobu s velikim krevetom, garderobu, kupaonicu s tušem te veliki dnevni boravak koji uključuje i kuhinju i blagovaonicu.

Uvidom u postojeće stanje možemo vidjeti da se stan na etaži kuće trenutno sastoji od prostora pristupnog stubišta, hodnika, dvije spavaće sobe te dnevnog boravka, kuhinje i kupaonice.

Predlažemo dvije varijante: varijantu 1 s organizacijom dnevnog boravka uz istočnu stranu (terasa se priključuje dnevnoj zoni) te varijantu 2 s organizacijom dnevnog boravka uz zapadnu stranu (terasa se priključuje spavaćoj zoni). U slučaju varijante 1 radi se o radikalnoj intervencijiu interijeru gdje se ruši većina pregradnih zidova te se stvara cjeloviti prostor boravka okrenut prema terasi na istoku po želji čitateljice. Spavaći trakt nalazi se na zapadnoj strani i sastoji se od spavaće sobe, garderobe i kupaonice. Projektiran je i pretprostor iz kojeg se ulazi u stan. U tom pretprostoru nalazi se i izdvojeni WC (za goste).

Varijanta 2 uključuje manje intervencije u postojećoj strukturi stana, dnevni boravak je smješten na zapadnoj strani s blagovaonicom. Prostor postojeće kuhinje transformira se na način da se stvori nova izba, ulazni prostor i zasebni WC (kao i u varijanti 1). Spavaća soba dobiva zasebnu garderobu. S obzirom da je čitateljica poslala nacrt s nedovoljno podataka o vrsti, debljini i tipu zidova te da je u obje intervencije potrebno detaljnije sagledati nosivu konstrukciju te instalacije odvodnje savjetujemo da se u eventualnoj daljnjoj realizaciji adaptacije angažiraju arhitekt i ovlašteni konstruktor. U nastvaku pogledajte što predlažu stručnjaci.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 08:12