Kupaonica puna mekoće

Sve o tekstilu za kupaonicu

Iako kupaonicu obično poistovjećujemo sa sanitarijama, i ovdje tekstil igra važnu ulogu. Tekstili koji se pojavljuju u kupaonici su tuš zavjese, ručnici, kupaonski tepisi i prostirke te ogrtači. Što se tiče tuš zavjesa, profesor Željko Penava smatra da je najvažnije da su od vodonepropusnog materijala. – Plastificirani tekstil je najčešći zbog vodonepropusnosti, mekoće i mogućnosti pranja u perilici. Plastične membrane nisu postale popularne za proizvodnju tuš zavjesa zbog svoje sklonosti trganju. Ako govorimo o ručnicima, pamuk tkan u frotiru je najrašireniji materijal.

Tradicionalno, pamuk je prirodan izbor za proizvodnju frotir ručnika. Uz promjene u načinu života i potražnji različitih funkcionalnih aspekata, proizvođači ručnika u potrazi su za inovativnim novim proizvodima. Danas se sve češće koriste vlakna kao što su modal, bambus, alge, lyocel, mješavina bambusa, svile i pamuka te mikrovlakna. Kombinacija 10% porculanskog vlakna, 20% bambusa i 70% niske uvijene pređe pamuka pružaju mekoću s osjećajem kašmira – objašnjava.

Važno je imati i kupaonski tepih ispred kade, umivaonika i vrata s ciljem da se spriječi bilo kakva opasnost od klizanja. U isto vrijeme će kupaonski tepih dodati udobnost i eleganciju i preobraziti kupaonicu u sasvim novi prostor. S obzirom na boju pločica, namještaja u kupaonici, tuš zavjese, prostirke, ručnika za kupanje i za lice, odabiru se kupaonski tepisi koji mogu biti vezeni, printani ili obične prostirke različitih boja dezena. – Pamuk ima super upijajuću kvalitetu, izgleda dobro i periv je u perilici rublja. Kupaonski tepisi od jute imaju odlične osobine protiv klizanja.

Postoje i ručno izrađeni kupaonski tepisi. Svima je zajedničko da daju topliji izgled u kupaonici. Izdržljivost, perivost i protukliznost su neke od važnih značajki kupaonskih tepiha. Kupaonski tepisi i prostirke od bambusa na svojim bazama trebali bi imati gume. Kupaonske prostirke (otirači) uz dekorativnu imaju i funkcionalnu ulogu pri izlasku iz tuša ili kade (osiguravaju stabilnu, ugodnu i suhu podlogu). Uz navedeno, prostirke štite podove u kupaonici od vode koja ih može oštetiti.

Obično su male, ukrasne, mekane i čupave ili imaju površinu s petljicama – objašnjava profesor Penava i dodaje kako treba obratiti pažnju i na odabir materijala za ogrtač poslije kupanja. – Pamuk i frotir dobro upijaju vodu i najbolji su izbor, svila je lijepa, ali joj nedostaje polaritet potreban za apsorbciju vode, mikrofibra ima fina sintetička vlakana, obično od poliestera koja se mogu utkati u tekstil da oponašaju prirodna vlakana, povećavaju prozračnost i imaju dobru apsorbciju vode, vuna je pogodna u hladnijoj klimi, a velur ogrtaču daje luksuz, udobnost i čini ga mekšim na dodir – kaže.

Foto: Living4Media

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:33