Transformacije koje se isplate

Kuhinje i kupaonice manje od 6 kvadrata

Ove su kuhinje i kupaonice manje od 6 kvadrata, ali su pune ideja!

Imate malu kuhinju i/ili kupaonicu? Želite više prostora? Primjeri koje vam donosimo u nastavku će vam dati ideje kako otvoriti kuhinju prema dnevnoj sobi i učini prostor vizualno većim. Riječ je o transformacijama koje vrijedi isprobati!

Foto: www.elmueble.com

1. KUHINJA OTVORENA PREMA DNEVNOM BORAVKU VELIČINE 5 ČETVORNIH METRA S MINI ŠANKOM

Ova se kuhinja vidi već pri ulasku u interijer. Iz tog je razloga dizajnerica interijera Julia Casals izbjegavala isticanje kuhinjskih elemenata i pločica, a uređaje je ugradila u kuhinjske elemente.

MALA KUHINJA DISTRIBUIRANA U "U"

Najduži zid je maksimalno iskorišten za pohranu, dok šank izrađen od drva, povezuje kuhinju s dnevnim boravkom.

Foto: www.elmueble.com

ŠANK S BARSKIM STOLICAMA

Šank je izrađen od obrađenog hrastovog drva i ima stolice od kože i željeza. Za postavljanje šanka, dizajnerica je radnu plohu morala proširiti oko 30 cm iznad kuhinjskih ormarića kako bi stvorila dovoljno prostora za doručak ili neformalna obiteljska okupljanja.

Foto: www.elmueble.com

BOJE KOJE INTEGRIRAJU KUHINJU U DNEVNI BORAVAK

Prvo pravilo je koristite istu boju u kuhinji kao i u ostatku prostorije. Što su tonovi neutralniji, to su bolje integrirani. I dodajte pojedinosti koje će povezati prostor kuhinje i dnevne sobe. Na taj način ćete stvoriti percepciju većeg prostora.

Foto: www.elmueble.com

2. KUHINJA OD 4 KVADRATA S KLUPOM

Ova mini kuhinja ima i uredski prostor zahvaljujući klupi koja se nalazi na stražnjem dijelu. Klupa pokriva cijeli zid, a struktura sjedala skriva praktične ladice.

DISTRIBUCIJA U 'U' S PRIPADAJUĆIM UREDOM

Cijeli interijer je površine 50 četvornih metara, dok kuhinja zauzima samo 4 m2, a izgleda puno veće zbog povezanosti s dnevnim boravkom. Dizajnerica interijera Pia Capdevila uspjela je iskoristiti svaki centimetar prostora organizacijom kuhinje u oblik slova 'U'.

Foto: www.elmueble.com

TRIK: IZBJEGAVAJTE VISOKI NAMJEŠTAJ

Sve je bijelo osim uredskog stola. Zašto? Svjetlost koja ulazi maksimizira osjećaj prostora. Pločice koje su također svijetle, dodatno odražavaju više svjetla, i dosežu samo pola visine.

Foto: www.elmueble.com

SVE JE BIJELO I SVJETLO I PROSTOR NIJE "ZAGUŠEN"

Nema visokog namještaja. Čak ni svjetiljke ne utječu na ulaz svjetlosti ili pogled iz vana. Slavina u kutu omogućuje potpuno otvaranje prozora, a najduži zid u hodniku je iskorišten za pohranu.

Foto: www.elmueble.com

3. KUHINJA POVRŠINE 6 M2 S PROZOROM U DNEVNOM BORAVKU

Kako napraviti zatvorenu kuhinju s puno svjetla? Postavljanjem staklene pregrade, a u ovom slučaju je to prozor s pogledom na dnevni boravak. Arhitekt Roger Bellera, koji stoji iza ove adaptacije stana smještenog u prizemlju kuće je kuhinju integrirao s ostatkom stana drvenim podom.

KUHINJA U OBLIKU SLOVA 'L'

Distribucija kuhinje u 'L' je bila najučinkovitije rješenje u ovom primjeru. Uređaji postavljeni vertikalno oslobodili su prostor za ladice i ormariće za smještaj stvari. Najsvjetliji kutak je ostavljen za stol koji služi kao ured i dodatna radna površina.

Foto: www.elmueble.com

KUHINJA SA STAKLENIM STIJENAMA

Kako bi se izbjegli neugodni mirisi u sobama i istovremeno zatvorio prostor za odmor, arhitekt je odlučio stvoriti 'staklenu kutiju' za kuhinju. Na taj način nema nepoželjnih mirisa, već puno svjetla i sjećaj većeg prostora.

Foto: www.elmueble.com

4. KUPAONICA OD 5 KVADRATA

Vlasnici ove kupaonice željeli su kadu za djecu i tuš za sebe. Dizajneri interijera iz studija Hoc Volo odabrali su kadu sa staklenim zaslonom, koja daje dubinu prostoru. Ormarić s umivaonikom koji izgleda kao da lebdi, vizualno izgleda veće, ima dovoljno ladica i spremišnog prostora, dok se košare koriste za spremanje ručnika.

KVADRATNA KUPAONICA

Zidovi su obojeni bijelom bojom i samo je površina kade popločana. Osim toga, dizajneri su odabrali elegantne zavjese umjesto ormara kako bi sakrili perilicu i police za odlaganje (pored vrata).

Foto: www.elmueble.com

5. KUPAONICA U POTKROVLJU OD 4 ČETVORNA METRA

Kosi krov je diktirao smještaj kade i tuša u ovoj kupaonici. Arhitektica Ana Blanco je postavila kadu u najniži prostor i ostavila najviši za smještaj tuš kabine s jedne strane i umivaonika s druge. Ovdje je sve bijelo, a staklena pregrada pomaže da prostor izgleda širi i strop, veći.

KUPAONICA S TUŠEM I KADOM

Arhitektica je otvorila strop Velux prozorom, tako da je svjetlost ispunila prostor, koji je malen, ventiliran i istodobno jasan.

Foto: www.elmueble.com

6. KUPAONICA UREĐENA U 5 KVADRATA

Ova uska kupaonica primjer je kako "cjelovito" uređenje može promijeniti kompletni dojam prostora, a da nije u sukobu s brojem kvadrata. Ima drveni pod i namještaj izrađen po mjeri koji se neprimjetno integriran s vodootpornim Gancedo tapetama.

MALA, A PODIJELJENA

Može li se WC odvojiti u maloj kupaonici? Može. U ovom je primjeru dizajner interijera Begoña Susaeta postavio particiju koja daje privatnost i ne zatvara prostor jer nema vrata, a WC je dignut u zrak.

Foto: www.elmueble.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 06:16