SVE JE BITNO

Kronično vam nedostaje prirodnog svjetla u domu? Ovo su najbolji načini kako to promijeniti

 Unsplash
Poigrajte se s bojama, materijalima i sitnim detaljima u domu kako biste postigli veći dotok prirodnog osvjetljenja

Prirodno svjetlo u domu uvijek je bolje od umjetnog. Okupira vašu sobu bogatom nijansom punog spektra za koju se žarulje mogu samo nadati da će je proizvesti i povećava razinu serotonina u vašem tijelu za dobar osjećaj. Najbolje od svega, prirodno svjetlo neće stići na kraju mjeseca s računom za struju. Besplatno je.

Mnoge kuće nisu izgrađene imajući na umu prirodno svjetlo. Osim da podignete svoju kuću i okrenete je u smjeru sunca - ili da je potpuno premjestite na sunčanije mjesto - postoji nekoliko projekata preuređenja koje možete napraviti koji značajno povećavaju unutarnju prirodnu svjetlost.

image
Unsplash

Obojite svoje nadstrešnice u bijelo

Prevjesi koje stvara vaš krov reflektiraju prirodnu svjetlost i šalju je u vaš dom. Obojiti strehe u bijelo jedan je manje poznat način da pojačate prirodno svjetlo u svakoj prostoriji vašeg doma.

Čak i ako je eksterijer vaše kuće u drugoj boji, još uvijek možete obojiti svoju strehu samo u bijelo. Zbog kuta strehe prema kući, izgled rubnika neće biti pod utjecajem. Prije svega ćete ih vidjeti samo iz kuće.

Koristite svjetlije boje za unutarnje zidove i strop

Bojenje zidova i stropova bijelom ili nekom drugom svijetlom bojom može se činiti kao jednostavan način za dodavanje više svjetla, i jest. Ali ako niste sasvim uvjereni, razmotrite ove savjete:

Najbolja opcija: Boja unutarnjih zidova je način broj jedan da reflektirate prirodnu svjetlost. Vrijednost refleksije svjetla ili LRV može se kretati od blizu 100 posto za čistu bijelu do blizu 0 posto za crnu. Sve boje između imat će veći ili manji LRV.

Bijela je najsvjetlija: Ništa nije svjetlije od bijele. Ako stvarno ne volite bijelu, ali stvarno želite više svjetla, potražite bijelu boju s nekim drugim tonovima boja; bijela dolazi u velikom rasponu suptilno različitih nijansi.

Stropovi su važni: Većina stropova je bijela s razlogom: bijela reflektira svjetlost. A budući da stropovi često ostaju neprimijećeni, nema kazne za dizajn za korištenje bijele boje. Ravna bijela je poželjnija u odnosu na sjajnije odsjaje jer mat završni sloj smanjuje odsjaj, a stropovi ne trebaju perivost sjajnije boje jer se ne dodiruju redovito, kao što to čine zidovi i ukrasi.

image
Unsplash

Pretvorite svoje zidove u zrcala uz pomoć boje višeg sjaja

"Što je veća razina sjaja", napominje proizvođač boja Sherwin-Williams, "to je veća refleksija svjetlosti – više svjetlosti će se odbiti od površine obojene bojom visokog sjaja nego one s mat sjajem."

Drugim riječima, korištenjem sjajnije boje za svoje zidove dajete im efekt zrcala. A kao što svi znaju, ogledala reflektiraju svjetlost.

To ne znači da morate koristiti boju visokog sjaja, iako možete ako želite. To znači ići jedan stupanj gore u sjajnijem smjeru. Dakle, ako volite mat, probajte ljusku od jajeta. Ako volite sjaj ljuske jajeta, probajte polusjaj. Ako imate izrazito tamnu sobu, možda biste trebali razmisliti o sjajnoj boji za svoje zidove, iako se obično ne koristi na zidovima. Samo imajte na umu da više sjaja znači više odsjaja od jakog svjetla, posebno umjetnog svjetla.

image
Unsplash

Koristite staklo ili visoko reflektirajuće pločice

Staklene pločice sljedeća su najbolja stvar za ugradnju refleksije svjetla. Staklene pločice reflektiraju gotovo 100 posto svjetlosti koja ih pogađa.

Osim stakla, postavite visoko sjajne keramičke pločice za gotovo jednak reflektirajući učinak. Usporedite materijale niske refleksije, poput betona ili drva za palete, čak i s običnim bijelim metro pločicama. Što se tiče refleksije svjetlosti, metro pločica je superiornija od mnogih drugih materijala. A sa samo nekoliko kuna po kvadratnom metru, također je daleko jeftinija opcija.

Za maksimalnu refleksiju, još više pojačajte svjetlo i postavite metalne pločice za pozadinu.

image
Unsplash

Zamijenite zidni prostor staklenim blokovima

Nije najlakše rješenje, ali učinkovito, zamjena dijelova vašeg vanjskog zida staklenim blokom donosi priličnu količinu prirodnog svjetla gdje inače svjetlost ne bi ulazila u vaš dom.

Stakleni blok nije strukturna zamjena za sustav zidnih klinova, tako da se zaglavlja moraju postaviti preko dijelova bloka, kao što biste to učinili s bilo kojom jedinicom prozora ili vrata.

Ugradite krovne prozore u svoj strop

Krovni prozori su nevjerojatno učinkovit način uvlačenja prirodnog svjetla. Ne samo da krovni prozori predstavljaju isto toliko ostakljenja kao prozor srednje veličine, već su također okrenuti prema gore, gdje se nalazi sunce.

Krovni prozori donose dosljednije svjetlo od većine prozora jer je manja vjerojatnost da će krovni prozori biti zasjenjeni vanjskim objektima, a sunčeva svjetlost reflektirana od oblaka dolazi ravno u kuću.

image
Unsplash

Dodajte reflektirajuće značajke

Kada se sunčeva svjetlost reflektira na luster, šalje više svjetla u prostoriji, a luster ne treba ni upaliti da bi se to dogodilo.

Razmislite o sjajnim i reflektirajućim elementima prostorije: ogledala, svijećnjaci i sjajni ormarići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:51