GOTOVO U TREN

Kombinacija par neobičnih kuhinjskih sastojaka savršena je za čišćenje masnih drvenih površina

 /SHUTTERSTOCK
Prvo sredstvo za uklanjanje masnoće s drva je korištenje sastojaka koje je vrlo lako pronaći u našim kuhinjama

Masnoća na drvu može biti jako nezgodna stvar. Evo nekoliko trikova kako ju skinuti i zadržati svoj namještaj i podove kao nove. Normalno je da se drveni namještaj i podovi s vremenom mogu zaprljati masnoćom, osobito ako su u kuhinji, stoga vam donosimo rješenje za to.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako nastaju naslage masnoće na drvu?

Drveni namještaj i podovi lijepo izgledaju, kvalitetni su i vrlo funkcionalni. Njihova postojanost i izgled su bez premca. Međutim, kako bi dulje izgledali kao novi, potrebno je stalno održavanje. Pogotovo ako se parket i drveni namještaj nalaze u kuhinji, on bi se s vremenom mogao zaprljati masnoćom. Potonje bi moglo proizaći iz svakodnevnih aktivnosti pripreme hrane. Srećom, eliminirati ga nije veliki problem, jer postoje mnogi prirodni lijekovi koji su nasljeđem uglavnom od naših baka. U nastavku ćemo objasniti neke od njih.

Masnoća na drvu: kako je se riješiti

Prvo sredstvo za uklanjanje masnoće s drva je korištenje sastojaka koje je vrlo lako pronaći u našim kuhinjama. Govorimo o biljnom ulju, uz sodu bikarbonu i četkicu za zube. Za dovršetak posla možete koristiti čistu, suhu krpu.

Za nastavak je potrebno pomiješati ulje s dvostruko više sode bikarbone. Cilj je dobiti kremastu smjesu. Četkicom za zube nanesite otopinu ravno na drvo. Ribajte četkom sve prostore gdje se nakupilo masnoće kako biste je uklonili. Nakon ovog postupka površinu očistite krpom. Soda bikarbona će se pokazati kao odličan odmašćivač. Alternativno, može se koristiti na mekanoj spužvi za trljanje površina.

image
/SHUTTERSTOCK

Druga metoda uklanjanja masnoće s drva, uključuje korištenje još jednog vrlo uobičajenog sastojka: bijelog vinskog octa, koji se notorno koristi za čišćenje kućanstva. Da biste očistili drvo, umočite čistu krpu u ocat i prebrišite ormariće i sve ostale drvene površine koje želite očistiti.

Ako su vaš namještaj i podovi izrađeni od finog drva, najbolje je prvo testirati proizvod na jednom dijelu, a zatim nastaviti. Drvo također treba redovito tretirati uljem kako bi se očuvala njegova ljepota. Neka ulja također mogu djelovati kao zaštitni film protiv masnoće i mrlja.

Osim toga, treba imati na umu da bi bilo bolje svakodnevno čistiti drveni namještaj i podove kako bi se izbjeglo nakupljanje masnoće, a time i korištenje agresivnijih i drastičnijih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 23:02