DOBRO JE ZNATI

Koliko je olovna boja opasna za vaše zdravlje i okoliš? Evo što svaki vlasnik doma mora znati

 Unsplash
Starije kuće izgrađene prije 1978. često imaju olovnu boju jer je olovni pigment dodavan boji kako bi bila izdržljivija

Ako živite u starijoj kući, trovanje olovom je potencijalni problem za vaše zdravlje i okolinu, osobito ako se boja ljušti. Iako općenito nije problem ako je u dobrom stanju, olovna boja može uzrokovati zdravstvene i razvojne probleme male djece, pa biste je trebali ukloniti iz svog doma. Provođenje testa za olovne boje i procjena situacije pomaže vam da odlučite što učiniti i daje vam pravi mir.

image
Unsplash

Kuće s rizikom od olovne boje

Starije kuće izgrađene prije 1978. često imaju olovnu boju jer je prije propisa koji su to zabranjivali olovni pigment dodavan unutarnjoj i vanjskoj boji kako bi bila izdržljivija. Opasnosti od olova izašle su na vidjelo sredinom 1900-ih, a službeno je zabranjeno 1978., iako su ga neke države zabranile ranije.

Većina domova je ponovo je obojana nakon 1978., ali olovna boja često ostaje zakopana ispod slojeva nove boje. Obično je problem na oblogama vrata i prozora ili ogradama, gdje česta upotreba može dovesti do trljanja boje i otkrivanja olovne boje.

Dok su površine obojene olovnim bojama uobičajeni izvori opasnosti od olova, postoje i druga područja zabrinutosti u kući. Ostali potencijalni izvori izloženosti olovu uključuju tlo, kućnu prašinu kontaminiranu olovom, neke keramike, igračke proizvedene u drugim zemljama i pitku vodu iz olovnih cijevi ili cijevi koje su bile zalemljene olovom.

image
Unsplash

Rizici od trovanja olovom

Posljedice trovanja olovom mogu biti razorne - a posebno za najmanje stanovnike doma. Mala djeca mlađa od 6 godina imaju najveći rizik od zdravstvenih problema nakon izlaganja olovu. Lakše se apsorbira kod djece i vjerojatnije je da će žvakati obojene površine ili komadiće boje koje pronađu. Olovo je štetnije za malu djecu nego za stariju djecu i odrasle jer se njihov mozak i živčani sustav još uvijek razvijaju. Izloženost olovu u trudnica može uzrokovati pobačaj ili prijevremeni porod. Također može uzrokovati nisku porođajnu težinu i usporen rast djeteta.

Visoke razine olova mogu se nakupiti u tijelu tijekom vremena, što dovodi do fizičkih i mentalnih problema, pa čak i smrti ako razina olova u krvi postane dovoljno visoka. Djeca izložena olovu mogu imati zastoj u razvoju, teškoće u učenju i gubitak sluha. Ostali simptomi trovanja olovom uključuju gubitak težine, umor, bolove u trbuhu, zatvor, povraćanje i napadaje.

U odraslih, trovanje olovom može uzrokovati visoki krvni tlak, glavobolju, probleme s pamćenjem, poremećaje raspoloženja i smanjen broj spermija. Olovo može uzrokovati nepovratna oštećenja razvoja mozga, kao i oštećenja bubrega i živčanog sustava. Čak i niske razine olova mogu uzrokovati probleme djeci i odraslima, stoga je pravilno upravljanje olovnom bojom važno za zdravlje i sigurnost cijele vaše obitelji.

image
Unsplash

Rukovanje sumnjivom olovnom bojom

Iako zdravstveni rizici mogu svakoga učiniti opreznim, olovna boja sama po sebi ne uzrokuje problem. Rizik od trovanja olovom nastaje kada se stara boja ljušti, okrhne ili odlijepi. Također možete izazvati probleme ako dođete do olovne boje dok preuređujete jer brušenje ili struganje površine prekrivene olovnom bojom može poslati olovnu prašinu u zrak.

Ako sumnjate da vaš dom ima olovnu boju, možete testirati olovo kako biste to sigurno saznali. Angažiranje certificiranog inspektora ili glavnog procjenitelja rizika najučinkovitiji je način da to saznate. Oni provode točna ispitivanja i mogu vam pomoći procijeniti situaciju i odrediti je li najbolje ostaviti boju na miru ili je ukloniti.

Također možete nabaviti kućni test za provjeru olova, ali možda neće biti tako točan kao profesionalno testiranje. Uz test kod kuće, nećete dobiti dodatne informacije od certificiranog glavnog stručnjaka koji će vam pomoći da odlučite kako sigurno nastaviti.

image
Unsplash

Prekrivanje olovne boje

Ako je olovna boja još netaknuta, ne morate je uklanjati. Lakše je premazati. Korištenje boje ili temeljnog premaza pomaže u prekrivanju olovne boje. Mnogi od ovih proizvoda mogu se koristiti kao boje s mogućnošću nijansiranja u željenu boju. Također ga možete koristiti kao temeljni premaz olovne boje prije nanošenja završnog premaza prema vašem izboru.

Prije nanošenja premaza, dobro očistite površinu bez otpuštanja boje. Nanesite najmanje dva sloja kako biste učinkovito prekrili olovnu boju. Pročitajte upute na boji ili temeljnom premazu kako biste odredili druge smjernice za pravilnu upotrebu.

Kada ukloniti olovnu boju

Ako se olovna boja počne ljuštiti, najbolje je da je uklonite. Guljenje, ljuštenje ili usitnjavanje boje na prozorskim daskama, ogradama i drugim površinama predstavlja opasnost jer bi mogla dospjeti djeci u usta. Također može poslati olovnu prašinu u zrak. Olovna boja na vanjskom dijelu vašeg doma može kontaminirati tlo ako upadne u njega.

image
Unsplash

Mogućnosti uklanjanja olovne boje

Iako možete ukloniti olovnu boju iz vlastitog doma dok renovirate, to može biti opasno zbog prašine koja se stvara. Najsigurniji način uklanjanja olovne boje je angažiranje izvođača koji ima certifikat Agencije za zaštitu okoliša. Ovi izvođači imaju ispravan alat i opremu, te znaju kako sigurno ukloniti boju.

Ako razmišljate o uklanjanju olovne boje sami, provjerite s lokalnim građevinskim odjelom koji ima nadležnost u vašem području. Vjerojatno postoje posebna pravila i postupci za uklanjanje olovne boje, uključujući kako je ukloniti i kako zbrinuti staru boju. Pridržavanje ovih smjernica pomaže u zaštiti vaše obitelji od opasnosti olovne boje.

Uklanjanje olovne boje obično uključuje prskanje površine vodom prije uklanjanja boje kako bi se spriječilo da olovna prašina uđe u zrak. Zatim se boja sastruže mokrom krpom kako bi se obrisala prašina.

Priprema za uklanjanje olovne boje

Ako odlučite sami ukloniti olovnu boju, uklonite sve iz sobe, uključujući namještaj, prostirke i ukrasne predmete. U potpunosti prekrijte pod i sve što se ne može pomaknuti iz sobe plastičnom folijom i ljepljivom trakom. Zatvorite prozore, isključite HVAC sustav i zatvorite ventilacijske otvore plastičnom folijom preko njih.

Čišćenje olovne boje

Ako unajmite profesionalca, on će očistiti sve komadiće boje, prašinu i druge ostatke te ih pravilno zbrinuti. Ako to radite sami, obrišete sve vlažnom krpom i radite od vrha do dna, pomaže u uklanjanju prašine. Usisivač opremljen HEPA filterom također vam može pružiti dodatnu sigurnost u uklanjanju prašine. Na kraju, provjerite pukotine na prozorskim daskama i druge praznine za sitne komadiće boje ili prašinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 14:22