POPIS NAJGORIH

Koji uređaji u domu koriste najviše električne energije?

 /SHUTTERSTOCK
Uz našu analizu kućne potrošnje energije i jednostavne savjete za uštedu od sada se možete se usredotočiti na smanjenje

Struja ne raste na drveću, ali vas definitivno može koštati mnogo. Da biste stvarno smanjili svoj račun za struju, trebate učiniti više od pukog isključivanja nekoliko stvari dok ih ne koristite. Zato smo sastavili popis koji vam pokazuje koji uređaji troše najviše električne energije u vašem domu. Uz našu analizu kućne potrošnje energije i jednostavne savjete za uštedu od sada se možete se usredotočiti na smanjenje tamo gdje je najvažnije.

image
/SHUTTERSTOCK

Centralno grijanje i klima

Vaš sustav za grijanje i hlađanje obično je broj jedan korisnik energije u vašem domu. Uostalom, radi gotovo neprestano, tijekom cijele godine. Srećom, imate dosta kontrole nad ovim sustavom — i mnogo jednostavnih prilika za smanjenje troškova.

Najbolji načini za uštedu na troškovima električne energije za vaš sustav grijanja i hlađanje:

Ugradite programabilni ili pametni termostat. Postavite ga na ugodnu temperaturu i programirajte ga da radi manje kad nema nikoga kod kuće. Onda ga ostavi na miru. Često mijenjanje postavki termostata gubi ogromnu količinu energije.

Redovito mijenjajte zračni filtar — 3-4 puta godišnje je u redu, ali svakih 30 dana je idealno — i držite vanjsku jedinicu čistom. To osigurava maksimalnu učinkovitost vašeg sustava.

Svake godine provjerite curenje zraka u kanalima. Ne želite da zrak koji plaćate za grijanje i hlađenje izlazi na vaš tavan ili zidove.

Nadogradite stariji sustav. Peći i klima uređaji mogu trajati oko 15 godina prije nego što prestanu učinkovito raditi. Ako je vašima prošao rok, razmislite o njihovoj zamjeni modelima.

Bojler

Vaš grijač tople vode općenito radi samo oko 3 sata svaki dan, ali tijekom tog malog razdoblja troši ogromnu količinu električne energije. Zapravo, na ovaj popis nismo uključili perilice posuđa ili rublja jer je njihova potrošnja električne energije zanemariva - topla voda je ono što vas stvarno košta. Dobra vijest je da postoje načini za smanjenje potrošnje energije bez žrtvovanja vrućih tuševa.

Najbolji načini za uštedu na troškovima električne energije za vaš bojler:

Spustite termostat bojlera.

Zamotajte svoj bojler u izolacijski pokrivač s preporučenom R-vrijednošću vaše jedinice.

Operite odjeću u hladnoj vodi. Moderni deterdženti jednako su učinkoviti u hladnoj vodi i vaša će odjeća na taj način duže zadržati oblik i boju.

Prestanite prati posuđe na ruke. Zapravo koristi više tople vode nego puna perilica posuđa.

Dvaput godišnje ispustite talog iz spremnika vašeg grijača. Ovaj projekt traje manje od 15 minuta i učinit će vašu jedinicu mnogo učinkovitijom.

image
/SHUTTERSTOCK

Rasvjeta

Iako izgleda da ovdje potrošnja nije velika, brzo se zbraja kada uzmete u obzir koliko žarulja ima vaš dom - i koliko dugo ih ostavljate upaljene svaki dan. Ali ovdje postoji mnogo načina na koje možete smanjiti potrošnju energije.

Najbolji načini za uštedu na troškovima električne energije za vašu rasvjetu:

Prijeđite na energetski učinkovite CFL ili LED žarulje, posebno za rasvjetna tijela koja najčešće koristite.

Oslonite se na lampe gdje god je to moguće. One koštaju manje električne energije od gornje rasvjete i omogućuju vam da osvijetlite samo područje prostorije koje stvarno koristite.

Ugradite prekidače za prigušivanje. To vam omogućuje da trošite manje električne energije kad god jarko svjetlo nije potrebno.

Ostavite svjetla ugašena tijekom dana osim ako vam nisu zaista potrebna. Uvijek ugasite svjetla svaki put kada ćete biti izvan sobe dulje od 15 minuta.

Hladnjak

Iako vaš hladnjak ne košta toliko struje kao neki drugi uređaji, na njega morate obratiti posebnu pozornost. Uostalom, ne možete jednostavno isključiti hladnjak kako biste uštedjeli struju dok ste na poslu ili izvan grada. Dakle, važno je pronaći načine da nastavi da radi što učinkovitije.

Najbolji načini za uštedu na troškovima električne energije za vaš hladnjak:

Barem jednom godišnje odmaknite hladnjak od zida i očistite zavojnice. To osigurava da se vaš hladnjak ne mora toliko truditi da održi svoju temperaturu.

Postavite hladnjak što dalje od pećnice. To će spriječiti zagrijavanje dok pećnica radi.

Ohladite topla jela na pultu. To će spriječiti zagrijavanje hladnjaka, zahtijevajući više energije da se temperatura ponovno spusti.

image
/SHUTTERSTOCK

Sušilica rublja

Osobito za kućanstva koja peru rublje više puta tjedno, sušilica je još jedan uređaj koji košta mnogo električne energije. Ali kao i većina stavki na ovom popisu, možete značajno smanjiti tu potrošnju energije uz nekoliko vrlo jednostavnih trikova.

Najbolji načini za uštedu na troškovima električne energije za vašu sušilicu:

Ispraznite ventilacijski otvor sušilice nakon svakog punjenja i očistite vanjski ispušni otvor najmanje dva puta godišnje. Oba zadatka traju samo nekoliko sekundi, ali će uvelike poboljšati energetsku učinkovitost vaše sušilice.

Sušilicu postavite što je moguće bliže mjestu gdje njen ispušni otvor izlazi. Što je udaljenost kraća, to će vaš stroj trošiti manje električne energije za izbacivanje ispušnog zraka.

Koristite brži ciklus centrifuge na perilici rublja. Više vode ispuštene iz vaše odjeće znači manje vremena - i struje - utrošenog na sušenje.

Odvojite odjeću koja se brzo suši od one kojoj treba duže. Uvijek osušite punu količinu svake skupine odjeće.

Stolno računalo i televizija

Unatoč našoj kolektivnoj Netflix navici i više od 10 sati dnevnog interneta, vaš televizor i stolno računalo su kap u čaši u usporedbi s potrošnjom električne energije većine drugih uređaja u vašem domu. No, iako biste svoje napore za uštedu energije trebali usmjeriti na veće ribe, ove dvije stavke vam daju dosta prostora da još više smanjite njihovu potrošnju električne energije.

Najbolji načini za uštedu na troškovima električne energije za vaše računalo i televizor:

Stavite svoje računalo u stanje mirovanja. Još bolje, samo isključite računalo dok spavate. T

Ako planirate biti odsutni od kuće nekoliko dana, isključite i računalo i TV iz zida prije odlaska.

Izbjegavajte plazma ekrane - kada je riječ o televizorima, oni su najveći gubici energije.

Tijekom dana postavite TV na način rada za uštedu energije, što smanjuje svjetlinu zaslona. Možete ga vratiti na punu snagu noću, ako je potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:30