Mnoge će se domaćice složiti da je ocat malo kućno čudo. Njime možete čistiti gotovo sve - od prozora do kade, mikrovalne pećnice, slavina, tuš kabine... No one neiskusne možda se pitaju koji je ocat bolji za čišćenje - jabučni ili alkoholni?
Kao prvo, razlikuju se po načinu izrade. Jabučni ocat pravi se postupkom u kojem se jabuke usitnjavaju, iz njih se izvlači tekućina koja prolazi kroz dvije etape fermentiranja. Alkoholni ocat dobiva se oksidacijom alkohola, što rezultira razmnožavanjem bakterija i stvaranjem octene kiseline.
Kad se radi o čišćenju kućanstva, stručnjakinje za čišćenje tvrde da je alkoholni ocat bolja opcija jer je jači i ima antimikrobna svojstva. S druge strane, jedna od prednosti jabučnog octa kod čišćenja je njegov miris. Dok alkoholni ocat ima oštar, neugodan miris, jabučni je slatkast i puno ugodniji. Dakle, ako se borite s tvrdokornom prljavštinom, uzmite alkoholni ocat, a ako samo želite malo osvježiti površine, dovoljan će biti i jabučni.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....