Koji materijal odabrati za kuhinju na otvorenom?

Ovo je najvažniji kriterij kod izrade kuhinje na otvorenom!

Bilo da želite osigurati kuhinju za mala jednostavna druženja u vrtu ili za organizaciju elegantnih proslava i druženja, potrebno je odabrati odgovarajući materijal. Time se osigurava dugotrajnost kuhinje, što je najvažniji kriterij kod izrade kuhinje u prirodi.

Gotovi betonski elementi – oni su čvrsti, postojani na svim vremenskim prilikama i otporni na vatru. Uz pravog majstora takva kuhinja će biti postojana i čvrsta godinama.

Cigle – izrada ljetne kuhinje od cigle postavlja se na gotovu betonsku podlogu. Potreban je kvalitetan majstor koji će po vašim željama izraditi kuhinju od cigle. Cigla je postojan i kvalitetan materijal koji je otporan na smrzavanje i habanje.

Čelični profili – također vrlo popularan izbor, prije svega jer je vatrootporan, vodootporan i trajan materijal. Postoje i gotovi elementi za izradu ljetne kuhinje koji još nisu dostupni u RH. Izrada fasade na konstrukciju od čeličnih profila može se izvesti raznovrsnom lepezom materijala. Kuhinjski elementi od nehrđajućeg čelika otporni su na vremenske (ne)prilike. Osim što je otporan i dugotrajan materijal, također se vrlo lako održava. Treba pripaziti ako je kuhinja izložena suncu jer se jako zagrijava što može otežati pripremu hrane.

Kamen – kao vrlo otporan materijal mnogima je prvi izbor. Prije svega jer je trajan, otporan i čvrst. Daje prirodan i rustikalan izgled i u kombinaciji s elementima od nehrđajućeg čelika izgleda profinjeno i elegantno.

Drvo – odlučite li se za izradu baze kuhinje od drva, bilo bi dobro koristiti kvalitetno tvrdo drvo jer će bolje izdržati velike vrućine, a i malo je vjerojatno da će istrunuti. U cilju zaštite drva od vatre i vode potrebno ga je zaštititi vatrootpornim i vodootpornim materijalima. Izrada fasade na gotovu drvenu konstrukciju može se jednako kao i za čeličnu konstrukciju izvesti lepezom raznovrsnih materijala.

Tikovina- napoželjnije drvo kod izrade kuhinja na otvorenom. Daje klasičan i profinjen izgled te se mnogi odlučuju upravo za tu vrstu kuhinje. Nije otporna na vremenske prilike kao čelik ili kamen, ali je najotpornija od većine drvenih materijala.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 05:06