DIZAJNERI SAVJETUJU

Koje su ispravne dimenzije kuhinjskih površina i trebate li ih se doista držati?

 Unsplash
Odstupanje od standardne visine kuhinjskog pulta može otežati zamjenu integralnih kuhinjskih aparata

Prilikom projektiranja novog prostora za kuhanje, standardna visina kuhinjske ploče važan je čimbenik koji treba uzeti u obzir. Zašto? Utvrđeno je na temelju prosječne visine korisnika, pružajući udobnu visinu za obavljanje uobičajenih kuhinjskih zadataka, poput pripreme i kuhanja obroka. Odstupanje od standardne visine kuhinjskog pulta može otežati zamjenu integralnih kuhinjskih aparata, kao i potencijalno utjecati na vrijednost pri preprodaji ako ikada budete htjeli staviti svoj dom na tržište.

image
Unsplash

KOJA JE STANDARDNA VISINA KUHINJSKE PLOČE?

Standardna visina kuhinjske ploče je 90 centimetara od tla, obično s površinom debljine 1 do 3 centimetra.

Ovo je dizajn predviđen da bude prikladna visina za kuhanje i pripremu hrane za osobu prosječne veličine kada stoji. Ovo čini visinu pulta ergonomskom za miješanje ili sjeckanje, a istovremeno je sigurna visina za podizanje teških tava ili premještanje vrućih predmeta poput lonca s kipućom vodom.

JE LI DOBRA IDEJA DRŽATI SE STANDARDNE VISINE KUHINJSKE PLOČE?

- Ključno je pridržavati se standardnih mjera visine budući da je većina kuhinjskih aparata dizajnirana da se postavljaju ispod radne ploče i stoga imaju minimalnu i maksimalnu visinu - kaže Nicolle Whyte, dizajnerica kuhinja za Olive & Barr za Livingetc.

Ovaj standard mjerenja također vam omogućuje jednostavnu zamjenu uređaja u standardnim veličinama. Hladnjaci, zamrzivači i perilice rublja dizajnirani su da budu ispravne visine za postavljanje ispod radne ploče, a ako se odabere niža radna ploča to može ograničiti dostupne opcije. Držanje ove visine također čini kupnju gotovih ormarića jednostavnom opcijom.

Međutim, kako su se ideje o modernim kuhinjama proširile kako bi se prilagodile rekreativnim aktivnostima i kućnom radu, kao i višegeneracijskim korisnicima, postaje sve normalnije vidjeti radne ploče na različitim visinama kako bi se zadovoljile te suvremene potrebe.

image
Unsplash

HOĆE LI DRUGA VISINA KUHINJSKE PLOČE UTJECATI NA DALJNJU PRODAJU?

Promjena visine kuhinjske ploče mogla bi vam omogućiti da izrazite kreativnost, ali bi kasnije mogla uzrokovati probleme.

- Kuhinje po narudžbi nude obilje mogućnosti da budete kreativni i dizajnirate svoju kuhinju iz snova‘ - kaže Nicolle Whyte. Međutim, uvijek bismo savjetovali da visinu zadržite prema standardu, jer ne samo da će to učiniti jednostavnijim i isplativijim pronalaženje odgovarajućih uređaja, već znači da ako želite prodati kuću, potencijalni kupac neće imati problem s tim da je kuhinja previsoka ili niska.

Jonathan Stanley vjeruje da bi ekstremno odstupanje moglo utjecati na prodaju, objašnjavajući: - Iako mala razlika u visini možda neće biti primjetna prosječnom kupcu kuće, ali bilo što ekstremnije može utjecati na odluku, ali to se odnosi na najekstremnije odluke o dizajnu interijera u bilo kojoj prostoriji u kući.

Upamtite da opcija po narudžbi možda neće odgovarati sljedećem kupcu. Potencijalni kupci mogli bi se pitati hoće li trebati potpuno zamijeniti kuhinju, što može značiti nižu ponudu.

image
Unsplash

MORA LI KUHINJSKI OTOK BITI ISTE VISINE?

Što se tiče kuhinjskih otoka, nema čvrstog i brzog pravila, a visina vašeg otoka zapravo ovisi o tome kako ćete koristiti prostor.

-Ako otok namjeravate koristiti za pripremu hrane, pranje posuđa ili kuhanje na ploči za kuhanje, onda je dobra ideja da bude iste visine kao i ostali pultovi - kaže Jonathan.

- Međutim, ako ga namjeravate koristiti za pohranu i kao bar, povećanje ili smanjenje visine može biti opcija. Ipak je preporučljivo provjeriti predloženu visinu uz vaš barski stolac kako biste bili sigurni da je omjer ispravan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:09