Prva DIY klima

Klima dostupna svima: Izrađena je od plastičnih boca i ne treba električnu energiju

 Grey Bangladesh
Eco-Cooler je ekološki prihvatljiva i ekonomična klima izrađena od rabljenih plastičnih boca i ne zahtijeva električnu energiju

Ljeto je u punom jeku i mnogi se žale na vrućinu, ali malo mjesta na svijetu dostiže vrućine koje imaju stanovnici Bangladeša. Ashis Paul razvio je pametan DIY rashladni sustav koji ne treba električnu energiju i napravljen je od uobičajenog otpada: praznih plastičnih boca gaziranog pića. U samo tri mjeseca, Paulova tvrtka pomogla je instalirati ove pametne rashladne jedinice, nazvane Eco - Coolers, u 25.000 kućanstava.

image
Grey Bangladesh

DOBRONAMJERAN ČIN ZA STANOVNIŠTVO

Ovaj klimatizacijski sustav koji ne zahtijeva električnu energiju razvijen je u Bangladešu, jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta koja je posebno pogođena globalnim zagrijavanjem. Eco-Cooler je razvio Ashis Paul zaposlenik Grey Dhaka, ogranaka američke reklamne i marketinške agencije Gray Group, koristeći uobičajeni otpad: prazne plastične boce. Izumitelj je želio pomoći što većem broju ljudi u zemlji u kojoj većina stanovništva živi u ruralnim područjima, gdje je pristup električnoj energiji ograničen. Više od 70% Bangladešana živi u kućama s krovovima od valovitog željeza, materijala koji pojačava toplinu sunca. Ljeti temperature dosežu više od 45° C.

image
Grey Bangladesh
image
Grey Bangladesh
image
Grey Bangladesh

Koristeći svoj privilegirani položaj međunarodne reklamne agencije, besplatno je objavio planove izuma na internetu, a tvrtka ih ugradila u oko 25.000 domova. U projektu su sudjelovali i Grameen Intel Social Business volonteri, koji su pomogli u izgradnji i instalaciji Eco-Cooler jedinica, te podučavali mještane kako samostalno izgraditi svoj Eco-Cooler i prenijeti znanje drugim korisnicima.

image
Grey Bangladesh

KAKO RADI ECO-COOLER

Princip je jednostavan: plastične boce se prepolove i zalijepe na dasku, tvrdi karton ili rešetku. Potonji se zatim postavlja u okvir prozora, s grlićima boca okrenutim prema unutrašnjosti kuće. Sustav radi na sljedeći način: vrući zrak koji ulazi u svaku bocu komprimira se oko grla boce, hladeći je prije nego što uđe u prostoriju. Grlo boce djeluje kao tunel koji komprimira zrak. Ovakvo hlađenje rezultat je promjene tlaka. Zrak koji ulazi u širi dio plastične boce, izlazi iz uskog grla s višim pritiskom. Kako se brzo raspršuje u prostoriju, njegova temperatura pada.

Zvuči neobično, zar ne? Princip je ovdje zapravo vrlo jednostavan. Širom otvorenih usta upuhnite malo zraka u ruku. Je li zrak vruć? Što ako učinite isto sa stisnutim usnama? Čini li se da je zrak hladan? Upravo tako funkcionira Eco-Cooler!

Učinak hlađenja nakon brzog širenja zraka poznat je kao Joule-Thomsonov efekt. Hladnjaci, toplinske pumpe i klima uređaji rade na istom principu. Ovisno o smjeru vjetra i pritisku, Eco-Cooler može smanjiti temperaturu za pet stupnjeva, što je jednako kao i električni klima uređaj.

Pogledajte video!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:05