Savjeti za pet

Kako uštedjeti na režijama?

Pogledajte praktične savjeti kojima možete izbjeći gomilanje brojnih neplaćenih računa

Proživljavate napadaj panike? Logično, stigao je račun za plin i upravo ste postali svjesni da uz ostale režije morate platiti još dvije tisuće kuna (koje nemate) za grijanje i toplu vodu. Što god napravili, vaša potrošnja plina bit će tolika kolika jest, ali uz cjelogodišnje praćenje stanja brojila nećete se dovesti u bezizlaznu situaciju.

Provjerite cijevi

Upravo zato donosimo pravila i savjete na koji način bi se trebalo pristupiti plaćanju i u konačnici uštedjeti ili barem olašati mjesečna opterećenja režijama. Prvo pravilo zasigurno je provjera stanja brojila, vode, struje i plina i to na mjesečnoj razini. Primjerice, veći račun za vodu može značiti da cijevi negdje kontinuirano ispuštaju vodu, što nikako nije dobro za vašu nekretninu, ali i za račune za vodu.

Ako niste promijenili svoje navike i ako nemate novog člana obitelji, zaključit ćete da je vaš vodomjer posljednjih mjeseci zabilježio veću potrošnju i pronaći uzrok novonastale situacije. Najveće opterećenje budžeta tijekom zimskog razdoblja zasigurno jest plaćanje grijanja koje, ovisno o kvadraturi vašeg stana, može iznositi i po nekoliko tisuća kuna. Praktičan savjet, da biste izbjegli plaćanje golemih iznosa tijekom zime, je plaćanje tijekom cijele godine. Izračunajte koliko vas otprilike godišnje stoji grijanje i podijelite iznos na 12 mjeseci. Iako ćete tijekom ljeta platiti više nego što potrošite, puno ćete lakše živjeti cijelu godinu i nećete nagomilati dugove. Slično je i sa strujom.

Orijentacija je važna

Još jedan nezanemariv detalj u vezi s uštedom na grijanju zimi je pametna kupnja nekretnine. Valja paziti na orijentaciju vaše buduće nekretnine. Naime, ako je okrenuta prama sjeveru, logično je da će u tom stanu biti hladnije i da će zahtijevati više grijanja. Također, važna je izolacija. Primjerice, ako se vaš stan nalazi između dva stana s grijanjem, puno će manje trebati da postignete ugodnu temperaturu u vašem domu.

Većina građana smatra da je pričuva nepotrebno bacanje novca. Ako se uselite u tek sagrađenu zgradu, pitat ćete se zašto biste plaćali skuplju pričuvu s obzirom na to da je zgrada tek useljena. Takvo razmišljanje je pogrešno jer kad-tad zgrada će trebati novac s računa i dobro je da se on na vrijeme počne prikupljati. U konačnici, i to je ušteda. Uštedjeti se može i na telefonskom računu.

Mobilno ili fiksno?

Naime, vremena u kojima je telefoniranje mobitelom preskupo odavno su za nama. Brojni operateri nude iznimno povoljne tarife koje uključuju besplatne minute prema svim mobilnim i fiksnim linijama. Postavlja se pitanje, čemu uopće zadržati fiksni telefon.

Razmislite i ako ste zadnji put kućni telefon koristili kad vas je netko nazvao zbog ankete, doista nemate potrebe za njim. Iako ćete uvijek morati platiti ono što ste potrošili, s pravom možete reći da su režije preskupe i da velik dio mjesečnih primanja odlazi na njih, važno je pronaći model tako da plaćanje ne koči normalan život.

Savjeti za pet

* budite u tijeku: provjeravajte svoja brojila na mjesečnoj razini kako biste znali kolika vam je trenutačna potrošnja

* provjerite koliko godišnje plaćate plin i podijelite iznos na 12 mjeseci. Kontinuirano plaćajte tu svotu da ne biste došli u situaciju da vam račun za plin tijekom zime bude i po nekoliko tisuća kuna

* isto napravite i sa strujom

* ako nemate potrebe za fiksnim telefonom, odrecite ga se. Mobilne mreže nude besplatne minute prema svim fiksnim i mobilnim mrežama pa ‘kućni’ telefon više nije nužan

* ako kupujete nekretninu pazite na orijentaciju (izbjegavajte hladniji sjever) izolaciju i kvalitetu prozora i vrata. Tako možete uštedjeti na grijanju

* iako imate stan u novoj nekretnini, dogovorite se sa suvlasnicima da ne plaćate minimalnu pričuvu jer ćete prije ili kasnije doći u situaciju da će vam trebati sredstva s računa koja nećete imati. I ovo je oblik štednje.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 09:26