dobar trik

Kako ukloniti hrđu sa slavine i sudopera? Koristite jeftini proizvod koji imate u hladnjaku i zablistat će kao prvog dana

 /SHUTTERSTOCK

Hrđa možda nije opasna, ali svejedno predstavlja smetnju. Kada se na vašim alatima stvori hrđa, ne samo da ih može učiniti neprivlačnim za držanje (zdravo, mrlje od hrđe!), nego neće dobro funkcionirati. Sjećate se onog seta vrtnih škara koje se jedva otvaraju i zatvaraju jer su zahrđale? Točno.

Kada voda nađe put do površine metalnog alata i tamo ostane danima, rezultat je proces oksidacije, koji će ostaviti vaš alat zahrđao. Ali to ne znači nužno da je kraj puta za vaš alat! Pitate se kako ukloniti hrđu? Pogotovo sa slavine i sudopera na kojem se taloži samo tako. Ljudi se kunu da se ovaj problem može riješiti s proizvodom kojeg sigurno već imate u hladnjaku. Riječ je, naime, o - kečapu. On sadrži octenu kiselinu koja može neutralizirati hrđu, odnosno potpuno je otopiti. Što napraviti?

image
/SHUTTERSTOCK

Jednostavno nanesite debeli sloj kečapa na zahrđala područja i pričekajte dva sata. Ako hrđe ima već duže vrijeme i ima je puno, ponovite postupak i ostavite kečap još sat vremena. Nakon toga, smotajte aluminijsku foliju u kuglu i njome trljajte zahrđale cijevi. Sve isperite vodom i oduševit će vas fantastični rezultati. No, ako i dalje niste zadovoljni i želite da slavina i sudoper blistaju još ljepše i bolje, napravite smjesu od sode bikarbone i vode. Nanesite ju na cijevi i obrišite nakon sat vremena. Hoćete li isprobati ovaj trik?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 08:59