Sve se može

Kako u malenom suterenu (26 m2) napraviti igraonicu za djecu, sanitarni čvor i čajnu kuhinju?

 Fiolić Denk Arhitekti
Od obaveznih sadržaja u igraonici potreban je sanitarni čvor sa zahodom i umivaonikom te čajna kuhinja

Evo što su predložili arhitekti iz studija Fiolić Denk Arhitekti.

image

Postojeće stanje

Fiolić Denk Arhitekti

ZADATAK

Želja investitora bila je od suterenskog prostora od 26 m2 napraviti igraonicu za djecu, čija će namjena ujedno biti i druženje roditelja i djece, uz mogućnost raznih kreativnih aktivnosti. Od obveznih sadržaja u igraonici potrebno je inkorporirati sanitarni čvor s WC-om i umivaonikom te malu čajnu kuhinju sa sudoperom i aparatom za kavu.

image

Novo stanje

Fiolić Denk Arhitekti

RJEŠENJE

Postojeći suterenski prostor dio je većeg stambenog prostora koji nije predmet obuhvata ovog projektnog zadatka. Prostor u kojem se planira organizirati igraonica je veličine cca 26 m2 te je pravokutnog tlocrtnog oblika. Dvostrano je orijentiran. U tom relativno malenom prostoru bilo je potrebno organizirati igraonicu za djecu različite dobi s nekoliko različitih kutaka za igru i učenje uz poticanje njihove kreativnosti, uz mogućnost sudjelovanja i roditelja u tom procesu. Od zadanih sadržaja bili su jedino mali sanitarni čvor te čajna kuhinja, koje je trebalo organizirati tako da se maksimalno oslobodi centralni prostor za ostale različite sadržaje igraonice.

Igraonica je zamišljena kao prostor koji maksimalno iskorištava sav slobodan prostor za različite sadržaje igraonice namijenjene druženju djece i roditelja. Mala kupaonica s WC-om i umivaonikom smještena je obodno, uz vertikalu, kao i jednostavna čajna kuhinja s umivaonikom i aparatom za kavu, što oslobađa centralni prostor za ostale sadržaje.

Sam prostor igraonice podijeljen je na dva centra razdijeljena pomičnom pregradom pa oni po potrebi mogu biti objedinjeni i funkcionirati kao jedan prostor. U prvom dijelu nalaze se dva stola s kinetičkim pijeskom, odmah uz ulaz u prostor, te mala likovna radionica sa stolovima i stolcima dimenzija prilagođenih djeci. U drugom dijelu prostora fokus je na istraživanju i upoznavanju geometrijskih tijela pa je tako u samom kutu prostorije smješten “bazen” s lopticama za razvoj dječje motorike, a u centralnom dijelu nalazi se plitak i izdužen svijetleći stol s raznim geometrijskim tijelima, za istraživanje i slaganje struktura.

Nasuprot njega, na podu, nalazi se građevni centar - mekana podloga s raznim poligonima i mogućnostima za dječje istraživanje, a ima dovoljno mjesta i za uključivanje roditelja u igru. U produžetku čajne kuhinje, uz zid, nalaze se police za odlaganje i pohranjivanje raznih priručnih didaktičkih pomagala i igara koje se koriste u igraonici.

Podjelom igraonice na nekoliko različitih dijelova, koji opet prema potrebi mogu funkcionirati kao jedinstvena cjelina, uz osmišljen minimalni servisni prostor (kupaonica i čajna kuhinja), omogućuje se funkcioniranje igraonice kao zasebne cjeline unutar većeg stambenog prostora, za održavanje raznih kreativnih radionica te proslava rođendana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 08:03