Kako srediti ormar?

Korisni trikovi za organizaciju ormara

Organizaciju ormara prije svega treba prilagoditi svojim potrebama, načinu korištenja, logici razmišljanja i – vrlo važno – “arhitekturi” ormara. Ormar se najčešće organizira na tri načina: po funkciji (košulje, majice, veste, hlače, haljine, suknje, kaputi), po zonama (sportska, svečana, svakodnevna, poslovna odjeća) ili po bojama (crne stvari, bijele, šarene). Ako je ormar manjih dimenzija, i po godišnjim dobima (jesensko-zimska odjeća i proljetno-ljetna).

Ako se odlučite za organizaciju po zonama, zgodan trik kako ćete lakše odijeliti odjeću je da vješalice budu u različitim bojama (npr. crvene za svakodnevnu, žute za sportsku, plave za poslovnu, crne za svečanu odjeću). Također, veste i majice bolje je držati na policama ili u ladicama jer će se inače izvjesiti, a košulje i sakoe definitivno na vješalicama. Jednostavan trik za razlikovanje odjeće koja visi, a koja je nošena od one koja nije jest da okrenete vrat od vješalice (npr. ako je košulja čista, onda kuka gleda prema ormaru, a ako je nošena, prema vratima ormara).

Ako imate premalo ladica, koristite kutije. Zgodne kutije za rublje možete naći npr. u Ikei.

Stvari koje rjeđe nosite stavite na vrh ormara, a na sredinu ono što najčešće nosite, a visoke police iskoristit ćete na najbolji način tako da na njih stavite duboke kutije u kojoj je sezonska roba, pidžame ili ona odjeća koju rjeđe nosite. U kutije nemojte zaboraviti staviti vrećice lavande protiv moljaca.

Na gornjim policama možete držati i cipele koje rijetko nosite uredno posložene u prozirnim kutijama (ako nisu prozirne kutije, neka budu označene).

S malo dodatnog šopinga možete napraviti velike uštede u prostoru. Primjerice, kupite vješalice za hlače koje na sebi imaju mjesta za nekoliko pari, zatim za šalove i marame postoje u Ikei praktične vješalice s rupama, a npr. u trgovini Amelie može se kupiti simpatična “haljinica” s prozirnim džepićima u kojima možete držati nakit. Na tim vješalicama s džepićima koje možete kupiti u mnogim dućanima možete držati i čarape.

Jedno od glavnih pravila urednog ormara je da ne bude prenakrcan – zato barem jednom godišnje napravite veliku čistku i riješite se svih stvari koje ne nosite, koje su vam prevelike ili pretijesne. Zgodan trik kako da to stalno činite je da na dnu ormara držite jednu vreću ili kutiju sa stvarima koje ćete podijeliti ili odnijeti krojaču na prekrajanje. Svako toliko odnesite “donation bag” u Caritas, neki dom ili slično, nekoga ćete zasigurno usrećiti.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:03