PREVENTIVNE MJERE

Kako spriječiti pojavu plijesni u perilici rublja? Odgovor je iznenađujuće jednostavan

 /SHUTTERSTOCK

Perilica rublja predstavlja idealno okruženje za nakupljanje ostataka vode, deterdženta i vlage te stvaranje plijesni. Ladica za deterdžent nije nikakva iznimka u ovoj neugodnosti. No, postoji nekoliko mjera koje se mogu poduzeti kako se izbjeglo stvaranje plijesni.

Najbolje je uopće ne koristiti omekšivač ili ga barem koristiti umjereno. Omekšivač se može zamijeniti destiliranim bijelim octom koji se ulijeva u dozator omekšivača kako bi se uklonili ostaci deterdženta i osigurala funkcija omekšivača. Također, potrebno je pripaziti na količinu upotrebljenog deterdženta. I još nešto, kod perilica s prednjim punjenjem vrata se nakon svakog pranja trebaju ostaviti otvorena kako bi se osigurala bolja ventilacija. Naravno, ove mjere ne eliminiraju potrebu za redovitim čišćenjem perilice rublja.

Ukoliko se plijesan pojavi, kako ga povoljno i jednostavno, bez upotrebe kemijskih sredstava, očistiti?

Svi znamo da je alkoholni ocat univerzalno kućno dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje. Običnu spužvicu namočite u mješavinu bijelog octa i vode, stavite u ladicu i ostavite nekoliko minuta da djeluje, a zatim obrišite prljavštinu. Istu metodu možete upotrijebiti i s limunovim sokom. U ovom slučaju spužvica se namače u mješavini jedne čaše limovog soka i dvije žlice vode. I običan sapun može pomoći, ako spužvicu namočite u vruću vodu u kojoj su prethodno rastopljeni komadići sapuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:34