Prioritet broj 1

Kako spavaći dio odvojiti od dnevnog boravka? Dobar raspored u manjim stanovima uvijek je izazov

 Arhitektonski ured grAdit
Budući da stan ima samo jednu spavaću sobu, prioritet je dodati još jedan prostor za spavanje

Arhitektice Neva Horvat i Sandra Unterajner iz arhitektonskog ureda grAdit

Kontakt:

  • Trg Vladka Mačeka 5
  • 10 000 Zagreb
  • www.grAdit.hr
  • +385 1/2339-877
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Postizanje funkcionalnog rasporeda u manjim stanovima uvijek je izazovno, a arhitektice iz ureda grAdit pokazuju kako je, uz nekoliko manjih preinaka, moguće ostvariti kvalitetnije korištenje stambenog prostora

image
Arhitektonski ured grAdit

ZADATAK

Želja vlasnika je adaptirati stan od 59,5 m2 te stvoriti funkcionalan prostor za cijelu obitelj. Budući da stan ima samo jednu spavaću sobu, prioritet je dodati još jedan prostor za spavanje, koji se prema potrebi može odvojiti od boravka. Osim toga, vlasnici žele adaptirati i kupaonicu te zamijeniti kadu tuš kabinom.

image
Arhitektonski ured grAdit

RJEŠENJE

Prema postojećem tlocrtu stana, iz ulaznog prostora pristupa se kupaonici i spavaćoj sobi. S druge strane, nasuprot ulaza nastavlja se prostor garderobe, gospodarski prostor s izbom i kuhinja. Iz garderobe i kuhinje omogućen je pristup dnevnom boravku, odnosno blagovaonici. U prostoru boravka smještena je stara kutna garnitura na razvlačenje. Kao što je spomenuto u uvodnom dijelu, prioritet investitora bio je odvojiti spavaći prostor od boravka.

U ulaznom dijelu stana nije došlo do značajnih izmjena, zadržani su postojeći ugradbeni ormari u ulaznom prostoru i garderobi, što je vrlo praktično rješenje kako bi se oslobodio koristan prostor u sobama.

Kupaonica je prilagođena željama investitora, dodan je walk-in tuš umjesto kade, čime je kupaonica postala prostranija, a uz umivaonik dodan je ormarić za odlaganje.

Dodatni spavaći prostor ostvaren je u zapadnom dijelu stana, gdje postoji dovoljna širina za smještaj bračnog kreveta. Niša za spavanje odvojena je od prostora boravka kliznim stijenama. Time korištenje prostora postaje fleksibilno - ostvarena je privatnost, a prema potrebi, može se koristiti s dnevnim boravkom.

Kako bi se postigla optimalna veličina boravka s blagovaonicom, uklonjeni su pregradni zidovi garderobe i izbe. U tom dijelu smješten je blagovaonski stol, a umjesto izbe, u nastavku garderobe nalazi se ventilirani ormar koji može služiti kao ostava. Boravak je organiziran oko trosjeda, fotelje i stolića s TV-om.

Kuhinja je ostala u istim gabaritima, ali ukinuta su vrata prema boravku, čime je ostvaren dodatni prostor za smještaj hladnjaka u kuhinji.

Postizanje funkcionalnog rasporeda u stanovima manjih kvadratura uvijek je izazovno, ali iz ovog primjera vidi se kako je, uz nekoliko manjih preinaka, moguće ostvariti kvalitetnije korištenje stambenog prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 15:10