MAMA ZNA

Kako skinuti mrlje od kašica i miksane hrane koje je vaše malo zlato razmazalo po odjeći

 /SHUTTERSTOCK

Sve mame znaju da je nemoguća misija hraniti bebu kašicom, a da njezina odjeća pritom ostane čista. Razni slinčeki, babarini, podbradnici - kako ih sve zovu u raznim dijelovima Hravatske, samo su „prva pomoć” kad se vaše najdraže počne igrati hranom. Još je gore kad malo dijete uči jesti žličicom samo - miksanog povrća i voća ima na sve strane. Ako znate o čemu pričamo, onda znate i koliko je teško skinuti fleke koje nastanu na odjeći nakon toga. Evo neko savjeta kako se riješiti mrlja koje u mnogi slučajevima ne odlaze običnim pranjem u perilici rublja.

image
/SHUTTERSTOCK

Sve stručnjakinje za skidanje mrlja slažu se u jednom - djelujte odmah. Ne čekajte da se mrlja skori i upije duboko u tkaninu, jer će je onda biti neusporedivo teže skinuti. Druga stvar u kojoj se slažu je - ne potapajte odjeću s flekama u vruću vodu, tako će se mrlja samo još dublje upiti. Prvo ju je potrebno namočiti u hladnu vodu i istrljati deterdžentom za pranje odjeće. Ako ne ide, istrljajte sapunom za pranje rublja i u hladnu vodu dodajte žlicu soli pa ostavite dva-tri sata da se namače. Potom normalno oprati u perilici za rublje na uobičajenom programu.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako ste djetetu smiksali, primjerice, pileći file sa žara, u tim mrljama ima ostataka ulja. U ovom slučaju na odjeću dok je suha na dio s mrljom utrljajte malo deterdženta za posuđe. Trljajte među prstima, a kad se mrlja skine, operite na uobičajen način u perilici za rublje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 13:24