Opreza nikad dosta

Kako sigurno i odgovorno odložiti kuhinjski nož... Postoji jedan vrhunski savjet

 -LVINST-/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ako ste se ikada pitali što učiniti sa svojim starim kuhinjskim noževima, doznajte u ovom postu

Ako ste se ikad našli u situaciji u kojoj se želite rastati od svojih kuhinjskih noževa – bilo zato što su oštećeni ili ste ih zamijenili novim setom noževa– možda ste se pitali što učiniti s njima ili gdje ih odnijeti na sigurno odlaganje.

Većina nas ne bi razmišljala o stavljanju nečeg tako oštrog i potencijalno opasnog izravno u kuhinjske kante, ali što trebamo učiniti da ih odgovorno zbrinemo? U nastavku članak donosimo savjete o svemu, od toga gdje ih odnijeti, do toga kako ih pripremiti za zbrinjavanje.

Ključno je cijelu oštricu i vrh noža čvrsto omotati kartonom, pazeći da niti jedan dio oštrice ne strši van.

Presavijte čvrsti komad kartona na pola s oštricom pričvršćenom s unutarnje strane pregiba. Učvrstite ovo čvrstom trakom kako biste osigurali da oštrica ostane dobro omotana. Za dodatnu sigurnost, stavite zamotani nož u podstavljenu omotnicu, stiropor ili ga dodatno omotajte folijom s mjehurićima. Zatim ga stavite u plastičnu ili metalnu kutiju, prije nego čvrsto zalijepite.

Postoji još jedan vrhunski savjet za zaštitu, a to je stavljanje plutenog čepa na vrh oštrice. Također možete označiti kutiju riječima ‘Oprez, oštar nož!‘. Kutiju zatim možete staviti u kantu za otpad koji se ne može reciklirati. Ako možete, postavite kutiju na vrh svoje kante, tako da natpis bude jasno vidljiv.

Čineći sve to, štitite sve koji bi u konačnici mogli doći u kontakt s nožem, bilo kada se kanta isprazni ili kada stigne na odlagalište.

image
TROTZOLGA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Gdje odložiti kuhinjske noževe

Ako je nož koji odlažete u potpunosti napravljen od metala, može se reciklirati kao staro željezo u vašem lokalnom centru za zbrinjavanje otpada. Većina reciklažnih centara trebala bi imati spremnik ili prostor za otpadni metal u koji ga možete odložiti.

Ako su noževi još uvijek upotrebljivi i u dobrom stanju, možda biste ih mogli donirati lokalnoj dobrotvornoj udruzi, ali provjerite s njima prije, jer možda imaju pravila da ne rukuju noževima.

Ako još uvijek niste sigurni...

Vaša lokalna policijska postaja možda ima spremnik za amnestiju noževa.

Može li se vaš kuhinjski nož spasiti?

Prije nego što se rastanete od svojih noževa, jeste li razmislili o tome mogu li se ponovno naoštriti ili ne? Ako ne režu dobro kao prije, možda bi bilo vrijedno potražiti brusno kamenje kako biste im vratili njihovu izvornu slavu, prije nego što se rastanete s njima.

Ne samo da će vas spasiti od traženja novih noževa, već u većini slučajeva sve što je potrebno za tupe noževe je brusno kamenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 08:11