Mala škola dizajna, gradnje i arhitekture

Kako renovirati stan i prilagoditi ga najmu?

Idejno rješenje

Ideja je od velikog dnevnog boravka napraviti dvije spavaće sobe, u kupaonicu staviti tuš umjesto kade...Vlasnika zanima i gdje je pametno smjestiti krevete i TV komodu. Evo što predlaže arhitektonska struka!

image
Ana Bilan, mag. ing. arch., Themelia d.o.o.

THEMELIA d.o.o.
poduzeće specijalizirano za opremanje, projektiranje i dizajn interijera

LOKACIJA: stan u Zagrebu, Hrvatska
POVRŠINA: 60 m2 + terasa 19 m2

image
Postojeće stanje

ZADATAK

Želja je stan renovirati i potom iznajmljivati. U stanu je sada dnevni boravak koji je prilično velika prostorija. Ideja je od te prostorije dobiti dvije spavaće sobe. Prva prostorija lijevo od ulaza bila bi manja spavaća soba s krevetom i ormarom za jednu osobu, a druga s bračnim krevetom i velikim ormarom. Potrebna nam je pomoć: gdje i kako smjestiti krevet te ugraditi zid i vrata?

U kupaonici bismo htjeli tuš, a ne kadu. Kako u nju smjestiti i plinski bojler i perilicu rublja (uz, naravno, WC i umivaonik s ormarićem), a da ne izgleda natrpano? Željeli bismo i dnevni boravak koji s kuhinjom čini jednu cjelinu. Nije bitno da na ulazu u dnevni boravak budu vrata, ali gdje staviti TV komodu? Je li loše i nelogično staviti TV na najkraći zid? Vjerujem da jest, ali ipak pitam. Iz dnevnog boravka se ulazi na veliku terasu, dijele ih velika staklena klizna vrata, a namještaj za terasu trebao bi biti od nekog otpornijeg materijala jer terasa nije natkrivena.

image
Idejno rješenje

RJEŠENJE

Predložena nova tlocrtna dispozicija prostorija proizašla je iz novih potreba i zahtjeva vlasnika. Zona nekadašnjeg boravka podijeljena je u tri prostorije; ulazni hodnik, manja spavaća soba i veća spavaća soba s bračnim krevetom.

  • Odmah do ulaznih vrata nalazi se niša za ugradbeni garderobni ormar. U manjoj spavaćoj sobi smješten je ormar, krevet ili prema potrebi krevet na kat, fotelja sa stolićem te radna ploha koja služi kao noćni ormarić odnosno radni ili toaletni stolić ovisno o potrebama.
  • Veća spavaća soba dovoljno je prostrana da bi se u nju smjestili veliki bračni krevet, noćni ormarići, garderobni ormar te radna ploha ispred prozora koja može služiti kao radni ili toaletni stol.
  • Nasuprot ulaza u kupaonicu predviđen je ormar u čijem su donjem dijelu sakriveni perilica rublja i bojler iznad nje ako je to moguće zbog pozicije dimnjaka, koja nije vidljiva na dobivenim nacrtima. Kao nastavak na ormar nalazi se umivaonik ugrađen na konzolni ormarić s ladicama i/ili otvorenim policama. U nastavku je konzolna zahodska školjka i velika tuš-kabina s padom prema kanalici za odvodnju vode. Donja ploha tuša može biti obložena drvenim elementima od tikovine, čime bi ga se povezalo s drvenim volumenom koji čine ormar i element za umivaonik.
  • Na prazan zid, nasuprot umivaonika i WC-a, može se postaviti držači za vješanje ručnika te zidni radijator “lojtrice”.
  • Kuhinja je linijska, omeđena visokim elementima.
  • U boravku su ukinuta sobna vrata kako bi se postigao dojam većeg prostora. Veliki trosjed, stolići, fotelja i komoda i/ili police čine funkcionalnu cjelinu prostora. Najbolje mjesto za TV je zid nasuprot sjedenju. Budući da prostorija dnevnog boravka nije velika, potencijal je iskoristiti veliku terasu kao nastavak dnevne zone, odnosno proširenje dnevnog boravka i blagovanja na boravak na otvorenom.
  • Na terasi je uz veliki stol za blagovanje za šest do osam osoba smješten i element za sjedenje s dva stolića kako bi se za lijepog vremena moglo uživati u pogledu i svježem zraku. Duž ograde predlažem zelenilo koje bi obogatilo prostor terase te stvorilo ugodnu mikroklimu.

Postavite nam pitanje!
Imate neko arhitektonsko, dizajnersko ili građevinarsko pitanje vezano uz vaš stan?
Pišite nam na: d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 11:00