Iz vrta u vazu

Kako produžiti život svježem cvijeću

Na gradskim tržnicama koje pršte bojama i cvjetnim mirisima s užitkom biramo bukete tulipana, ruža i mnogobrojnog drugog cvijeća kako bismo u svoj životni prostor unijeli još malo boje. Uz odabir lijepe vaze u koju ćemo staviti svoje cvijeće, važno je pažnju posvetiti i nekoliko drugih faktora pri slaganju aranžmana. Kako bi kupljeno ili netom ubrano cvijeće što dulje izdržalo u vazi, donosimo vam par trikova koji će vam pomoći održati svježinu i ljepotu cvijeća.

Pri kupnji provjerite je li cvijeće koje kupujete svježe ili nije. Kod ruža, na primjer, to možete provjeriti tako što ćete lagano pritisnuti glavicu cvijeta gdje se latice spajaju. Taj dio mora biti čvrst, a ne mekan. Također pripazite na to koliko će vam dugo buketić biti bez vode. Ako znate da će proći još dosta vremena prije nego li ubacite svoje cvijeće u vazu, pobrinite se barem da je dno buketa obloženo navlaženim maramicama.

Kad dođete doma, uklonite suvišno lišće sa stabljika cvjetova u buketu. Tako će voda dulje ostati čista i spriječiti ćete truljenje. Iz istog razloga prilikom mijenjanja vode iz vaze obavezno izbacite listiće koji su otpali. Stabljike cvjetova podrežite oštrim nožem pod mlazom vode prije nego li ih stavite u vazu. Time se onemogućava ulazak suvišnog zraka u stabljiku i to bi trebalo čini pri svakom mijenjanju vode kako bi se cvjetovima omogućio neometani dotok vode. Škare pritom nisu dobar odabir alata za ovaj korak jer se njima lako zgnječi stabljika.

Vaza u koju ćete staviti svoj cvjetni aranžman obavezno mora biti čista jer se inače pospješuje razvitak mikroorganizama zbog kojih svježe cvijeće brzo propada. Budući da vaše cvijeće više ne dobiva hranjive tvari iz zemlje, potrebno ga je nadohranjivati ručno. Osim kupovnim sredstvima to možete napraviti na nekoliko različitih načina. Mi vam predlažemo jednu od sljedeće dvije mješavine sastojaka:

Sastojci

1 žličica šećera
1 žličica izbjeljivača
2 žličice soka od limuna ili limete
¼ litre mlake vode

ili

Sastojci

2 žlice jabučnog octa
2 žlice šećera
voda

Pomiješati sve sastojke i staviti u vazu. Potom u nju staviti svježe cvijeće kojemu želimo produžiti život.

Hladni uvjeti također provjereno produžuju život svježem cvijeću pa se pobrinite da ono nije na izravnom suncu te da se ne nalazi u blizini toplih zona u kući kao što su kuhinja, a tijekom zime i blizina peći ili radijatora.

Izvor: Design Mom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 17:54