Makeover

Kako osvježiti dječju sobu?

5 savjeta za preuređenje najveselije sobe u domu

Dječja soba je najdinamičnija, a ujedno najdraža i najveselija prostorija u kući. Dječja soba može se u potpunosti urediti već s budžetom od 5000 kuna za gotove sobe (naravno, i manje ako imate spretne ruke i dovoljno mašte) pa sve do 30.000 kuna i više.

PODOVI I ZIDOVI

Najpogodniji pod za dječju sobu je drveni, ali vodite računa da se ne premazuje štetnim lakovima. U sobama za manju djecu obavezno je postavljanje tepiha ili sličnih toplih podloga. Što se tiče zida, najjednostavnije je bojiti ih ili postaviti tepete. Najbolji izbor su nježne, pastelne nijanse ili bijela, a nikako se ne preporučju crna i crvena. Popularno je jednu zidnu plohu obojiti bojom s efektom školske ploče.

KREVET

Nakon kinderbeta najbolje je kupiti standardni krevet 90x200 cm. Kreveti za djecu predškolske dobi mogu biti nešto manjih dimenzija, ali ako se odmah kupi klasična veličina kreveta izbjegava se dodatna kupnja kasnije. Ne štedite na podnicama i madracu te birajte antialergijske madrace i jastuke u kojima se ne zadržavaju nečistoće i prašina. Izbjegavajte madrace s federima. U ponudi su i multifunkcionalni komadi namještaja, primjerice integrirani krevet na kat i radni stol ili krevet i ormar.

ORMAR

U skladu s veličinom prostora, pokušajte dobiti što više mjesta za ormar ili ormare. Najbolje funkcioniraju ugradbeni, jer iskorištavaju svaki centimetar prostora.

RADNI STOL

Već od najranijih dana dijete može imati maleni stolić na kojem će crtati i igrati se, te tako steći naviku boravka za stolom. Idealne dimenzije radnog stola za školarca su 120x60 cm (po mogućnosti 140-160x70 cm). Stol mora biti funkcionalan, imati nekoliko ladica i jedan veći ormarić, a stolac mora biti udoban, po mogućnosti anatomski. Noge moraju dosezati pod, a kralježnica biti u prirodnom položaju. Radni stol mora biti blizu dnevnog svjetla.

RASVJETA

Prozori neka budu što veći, a mogućnost zamračivanja sobe na adekvatan način. Što se tiče umjetne rasvjete, bolje je staviti više izvora svjetla, pa ih regulirati. Nabavite nježno noćno svjetlo, stolnu lampu uz radni stol i centralnu rasvjetu za igru.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:19