Kako odabrati pekač kruha?

Veliki vodič kroz vrste, funkcije i cijene popularnog aparata

Jeste li i vi dio one većine koja za doručak jede stari jučerašnji kruh? Ili možda raščupani i umorni trčite u dućan ili pekarnicu po svježi kruh? Jeste li izbacili konzumaciju kruha iz svog života iako ga volite jer vas užasavaju kupovni proizvodi koji su prepuni umjetnih dodataka? Ako jeste, pažljivo čitajte jer vam predstavljamo mali kućanski aparat za velike promjene u vašem životu – kućni pekač kruha.

Osim što jednostavno izrađuje kruh bez aditiva, konzervasa i boja, štedi vrijeme i novac, a za pripremu kruha ne morate imati nikakve kuharske talente. Princip je sljedeći: unutar stroja nalazi se posuda s jednom ili dvije miješalice ili “metlice”. U tu posudu stavljaju se željeni sastojci kao što su brašno po izboru, mlijeko, kvasac, sjemenke i pritiskom na tipku bira se program pečenja.

Osim stavljanja sastojaka, nikakav drugi posao nije potreban. Miješalice u posudi same zamijese željeni kruh i pekač ga peče ovisno o programu i vremenu koje ste izabrali.

Radi i kolače, ajvar…

– Pekači kruha se razlikuju u zapremini posude za pečenje pa se tako može ispeći kruh od 0,5 kg pa sve do do 1,5 kg. Veći pekači imaju dvije metlice za miješanje i oni su nešto skuplji, dok manji imaju jednu metlicu. U posljednje vrijeme lansiraju se aparati i s dvostrukom posudom tako da se u isto vrijeme mogu peći dvije različite vrste kruha – objašnjava nam Miljenko Hadžić iz odjela nabave gastro i kuhinjskog programa u Metrou Cash and Carry.

Osim kruha, u pekaču se mogu raditi jednostavniji kolači, pince, tijesto za pizzu, džemovi, marmelade, kompoti, ajvar, tjestenine… Princip je isti kao i s kruhom: ubaciti sastojke i odabrati program. – Što se tiče programa, ima tu svega što možete zamisliti: prvo možete odabrati težinu kruha, primjerice 500, 750 ili 1000 grama, zatim razinu tamnjenja (svijetlo/ srednje/ tamno), a postoji i automatska odgoda pečenja.

Tako, primjerice, možete odabrati program koji peče kruh tri sata da se uključi automatski u 4 sata da je gotov u 7 kad se budite. Još neki od programa koji se mogu naći na upravljačkoj ploči pekača su što se tiče kruha: osnovni, bezi kruh, francuski, integralni, brzi integralni, slatki, super brzi, kruh bez glutena, bez soli… Osim za kruh, postoje brojni drugi programi kao što su: samo kuhanje, tijesto, kolači, džem, tjestenina – nabraja Miljenko Hadžić i dodaje da prosječni pekač troši oko 500 W električne energije.

Isplativost kupnje

Često je pitanje i isplati li se pekač kruha s obzirom na to da i za pekač treba kupiti namirnice, a troši i struju. Prema izračunu koji smo pronašli na portalu www.gazdarica.com prosječan bijeli kruh težine 750g sa svim materijalom i potrošnjom struje stajao bi 4,25 kn, što je jeftinije od kruha u prodavaonici, a o boljoj kvaliteti sastojaka i činjenici da u domaćem kruhu nema aditiva, nećemo uopće ni govoriti.

Dakle, prednosti pekača kruha su brojne, a mana samo jedna, gotovo zanemariva. Naime, posudu i metlice nije preporučljivo prati u perilici posuđa da se ne bi oštetile. Cijene se kreću od tristotinjak do oko 1500 kuna, što zavisi od branda i zapremine.

Oni najskuplji kao dodatak imaju posebne dozatore brašna, kvasca, grožđica, sjemenki itd., ali rezultat finalnog proizvoda je gotovo identičan, pa tako dolazimo do zaključka da već za tristo kuna i bez ikakavog pekarskog talenta možete svaki dan u svom domu imati kruh po svom ukusu koji je svjež, topao i bez štetnih sastojaka.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:14