Radi čuda

Kako najbolje skinuti hrđu s metalne ograde, felge ili kliješta? Pa laserom! Čisti hrđu s metala za samo nekoliko sekundi

 YOUTUBE/ @POWERLASE/
Ova nevjerojatna laserska tehnologija trenutno uklanja hrđu

Korozija ili hrđanje metala je prirodan proces propadanja i gubitka samog metala. Površina metala oksidira i pretvara se u neželjenu tvar (oksid, sulfid ili hidroksid). Ako se hrđanje ne ukloni ili ne kontrolira, ono nagriza metal kako vrijeme prolazi. Na primjer, ako imate zahrđala kliješta, ona neće raditi kako bi trebala. Hrđa će stvoriti otpor pri kretanju i oštetiti površinu.

Postoje različite metode koje se koriste za uklanjanje hrđe s metala. Lasersko uklanjanje hrđe je napredan i najnoviji način uklanjanja hrđe s metala. Čini uklanjanje neželjenih slojeva lakšim nego ikad prije, zbog čega je preferiran u industriji u odnosu na druge metode.

Kako radi lasersko uklanjanje hrđe?

Lasersko uklanjanje hrđe je beskontaktni postupak uklanjanja sloja hrđe koji se stvara na metalnoj površini. Snažne laserske zrake uklanjaju čestice hrđe iznimnom brzinom bez oštećenja metala ispod.

Ovaj proces je poznat kao laserska ablacija, što se odnosi na uklanjanje materijala s površine krutog tijela s pomoću snažnih i intenzivnih laserskih zraka. U osnovi, svaki materijal ima jedinstveni prag ablacije. Kada je korištena energija veća od tog praga, materijal se uklanja s površine.

Na primjer, ako želite ukloniti hrđu s površine željeza, laserske zrake trebale bi nuditi više energije od praga ablacije. Inače se hrđi neće ništa dogoditi, koliko god puta pokušavali.

Energija se koristi za prekid veze hrđe s površine željeza. Stoga, ako je energija manja, ne može prekinuti vezu. Neophodno je prilagoditi snagu i brzinu laserskog stroja kako bi se uklonio sloj neželjenog materijala.

Laserski strojevi proizvode snažne laserske zrake. Oni mogu trenutno povećati temperaturu materijala. Kada padnu preko zahrđale površine, temperatura molekula brzo se poveća. Prelazi prag ablacije i prekida se veza između molekula i metala. Tako se hrđa uklanja s površine.

Energija koju daju laserske zrake više je nego dovoljna. Neki materijali također isparavaju kada temperatura dosegne točku vrelišta.

Kod laserskog uklanjanja hrđe, laserske zrake se primjenjuju u obliku impulsa ili kontinuiranih valova, ali intenzivna energija se dovodi u vrlo kratkim intervalima. Sloj hrđe se brzo uklanja zahvaljujući intenzivnoj energiji, a metal ostaje neoštećen.

Laserske zrake mogu ukloniti hrđu, tj. okside, sulfide i hidrokside, te različite slojeve, poput boje i ulja. Međutim, prag ablacije za svaku površinu je drugačiji. Dakle, moguće je da je jedan sloj uklonjen, a drugi nije. Energija koju daju laserske zrake trebala bi biti veća od najvišeg praga ablacije, da ukloni više slojeva u jednom potezu.

Koje su prednosti laserskog uklanjanja hrđe?

Postoji mnogo prednosti laserskog uklanjanja hrđe u usporedbi s tradicionalnim metodama. Zbog ovih izvanrednih prednosti, ova metoda je poželjna.

Brzo i učinkovito

Prva prednost laserskog odstranjivača hrđe je ta što obavlja posao iznimnom brzinom. Laserske zrake trebaju samo dotaknuti predmet kako bi povećale njegovu temperaturu i sloj se uklanja. To traje nekoliko sekundi ili minutu, ovisno o veličini objekta.

Ovo je najbrža metoda uklanjanja hrđe u usporedbi s drugim metodama, poput brušenja i kemijske obrade. Ne samo da je najbrža nego i jednostavnija od svih. Dakle, štedi puno vremena, tako da možete biti produktivniji. Nevjerojatno je brz i učinkovit.

Uklanja višestruka onečišćenja

Laserski strojevi mogu ukloniti različite vrste onečišćenja s površine metala. Kada metali dospiju u atmosferu, sloj stvoren na površini može biti od oksida, sulfida ili hidroksida. Ovisi o metalu i zagađivačima u zraku.

Na primjer, u slučaju željeza stvara se hrđa ili željezni oksid. Ovaj oksid može se lako ukloniti laserskim tretmanom. Slično, različiti metali reagiraju različito, ali laserski strojevi mogu pokriti sve njih.

Štoviše, mogu ukloniti višestruke slojeve onečišćenja s površine metala. Ako ima hrđe ili bilo čega drugog, sve se može ukloniti. Ovi strojevi također mogu ukloniti boju, ulje i druge vrste premaza s metalne površine. Stoga je to sveobuhvatno rješenje za čišćenje različitih vrsta metala.

Bez štete za metal

Prilikom uklanjanja sloja hrđe brušenjem, postoji mogućnost oštećenja metala, uklanjanja metalnih čestica i drugih oštećenja. Isto vrijedi i za kemijski tretman jer jake kemikalije također mogu reagirati s metalnom površinom.

Kod laserskog tretmana nema štete za metal jer se radi o beskontaktnom procesu. Sve što trebate učiniti je odabrati pravu snagu i brzinu lasera. Budući da je energija koja se daje metalu u skladu s pragom ablacije, metal ispod ostaje isti. Brine o metalu na mikro razini. Nakon uklanjanja hrđe, metal je kao u svom novom obliku.

Ušteda

Trošak uklanjanja hrđe s pomoću laserske tehnologije mnogo je manji u usporedbi s tradicionalnim metodama. Prvo, ne zahtijeva nikakve kemikalije ili potrošni materijal koji bi mogao povećati troškove. Sve što trebate učiniti je uključiti stroj i spremni ste za uklanjanje hrđe.

Trošak električne energije također je minimalan jer stroj svoj posao obavlja nevjerojatnom brzinom. Potrebno je manje vremena, tako da su i ukupni troškovi rada niski. Međutim, laserski stroj je skup. Cijena ovisi o veličini, značajkama i drugim specifikacijama.

Lasersko čišćenje eliminira golemi ručni rad potreban za rukovanje strojem. Dovoljan je samo jedan ili dva operatera. Nakon što se predmet postavi ispod stroja, sve je automatizirano. Dakle, štedi novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:27