Mala škola dizajna i arhitekture

Kako do walk-in ormara u glavnoj spavaćoj sobi i još jedne spavaonice?

Stan od 70 m2 u centru Zagreba, trenutno ima jednu spavaću sobu, ali uz pomoć sjajnih ideja stručnjaka imat će dvije, dok će glavna imati i garderobu

Zagreb, 050219.
Klaiceva.
Na fotografiji: Filip Fiolic, arhitekt.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
CROPIX

Fiolić Denk Arhitekti

Fiolić Denk Arhitekti arhitektonski je ured sa sjedištem u Zagrebu, a osnovala su ga 2018. godine dvojica partnera: Filip Fiolić i Goran Denk. Obojica su iskustvo stekla višegodišnjim radom u većim arhitektonskim uredima prije odluke o osnivanju vlastitog biroa. Njihov ured čini tim arhitekata koji iza sebe već ima nekoliko ishođenih građevinskih dozvola i realiziranih projekata. Bave se izradom projektne dokumentacije za sva urbanistička i arhitektonska mjerila, od idejnog projekta, preko ishođenja dozvola do izvedbenih projekata.

Za sve upite pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zadatak

Želimo napraviti adaptaciju stana te ujedno reorganizirati raspored funkcija unutar stana od 70 m2 na zagrebačkom Medveščaku. U centralnom prostoru stana htjeli bismo smjestiti dnevni boravak s kuhinjom, a budući da je spavaća soba velika, svakako bismo u nju htjeli smjestiti walk-in ormar. Napomena: ulaz u spavaću sobu nema nosivi zid. Može li se reorganizacijom dobiti još jedna spavaća soba? Molim sugestije. Dario, Zagreb

Rješenje

Postojeći stambeni prostor prilagođen je za stanovanje para ili samca, s jednom spavaćom sobom. Također, unutar njega su u potpunosti razdvojene funkcije. Kuhinja i blagovaonice smještene su u zasebnoj prostoriji u odnosu na dnevni boravak, koji zauzima centralni dio stana te je od kuhinje i blagovanice odvojen nosivim zidom. Pretprostor, odnosno hodnik, dio je stana preko kojeg se pristupa kuhinji i blagovaonici, odnosno dnevnom boravku te WC-u. Spavaća soba je od dnevnog boravka odvojena pregradnim zidom i ima pristup zasebnoj kupaonici.

Investitorova namjera bila je objedinjavanje svih društvenih aktivnosti u centralnom dijelu stana, čime bi se u prostoru u kojem je prethodno bila smještena kuhinja oslobodilo mjesto za još jednu spavaću sobu. Također, problem nedostatka garderobnih ormara u stanu zahtijevao je rješenje.

U projektu adaptacije stana cilj je bio maksimalno poštovati želje i potrebe vlasnika stana te boljom organizacijom prostora unaprijediti kvalitetu života osoba koje ondje žive. Zadržan je osnovni raspored prostorija unutar stana i svi pregradni zidovi, a po potrebi su dodani segmenti pregradnih zidova od knaufa.

U centralnom dijelu stana organizirana je kuhinja u potezu uz dugačak nosivi zid na kojem su i vrata, s radnom plohom od punog drveta te ugradbenom perilicom suđa, sudoperom i štednjakom. Hladnjak je smješten u sam ugao prostorije. Nasuprot kuhinjske radne plohe, uz prozor, nalazi se stol za blagovanje, a trosjed, fotelja i stolić smješteni su nasuprot televizoru, koji je nosačima pričvršćen na zid. Na mjestu gdje se u dosadašnjoj organizaciji stana nalazila kuhinja tako je dobiven prostor za smještaj dječje spavaće sobe, koja sadržava ugradbeni ormar odmah do ulaznih vrata, radni stol s ladičarem te krevet i police za knjige nasuprot njega. U roditeljskoj spavaćoj sobi također je napravljena reorganizacija. Potreba za sistematizacijom i urednošću dovela je do ideje walk-in ormara unutar sobe, u kojem je pohranjena sva garderoba roditelja, a koji je od ostatka sobe odvojen novim pregradnim zidom od knaufa i kliznim vratima. Uz bračni krevet sa svake strane je smješten noćni stolić, a dodana je i polica za knjige u uglu sobe. Televizor je, prema želji vlasnika stana, smješten nasuprot bračnom krevet te je nosačima pričvršćen na novi zid od knaufa. U kupaonici, koja je spojena s roditeljskom spavaćom sobom, dodan je ugradbeni vodokotlić unutar knauf zidića od cca 120 cm, na koji je spojen WC. Nasuprot WC-a su dva nadgradna umivaonika pričvršćena na konstrukciju od knaufa, ispod kojih je omogućen prostor za odlaganje kozmetike i ručnika. U kupaonici se osim kade, nalaze i perilica rublja te kupaonske ljestve za grijanje. Ovim zahvatima dobiven je prostor koji je u potpunosti prilagođen potrebama i željama korisnika stana, a na pravi način iskorištena je i organizirana kvadratura stana.

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 18:04