U korak s vremenom

Još uvijek ukrašavate dom lampicama sa žarnom niti? Ove godine birajte pametnije

 Unsplash
Odabirom pravih božićnih lampica možete financijski uštedijeti i učiniti svoj dom sigurnijim u blagdansko vrijeme

Još uvijek ukrašavate božićnim lampicama sa žarnom niti i pitate se je li konačno došlo vrijeme da se prebacite na LED lampice? Evo što trebate znati da biste donijeli informiranu odluku.

image
Unsplash

Kako rade LED svjetla

LED božićne lampice za proizvodnju svjetla koriste diode koje emitiraju svjetlost, a ne niti. To čini LED svjetla učinkovitijim, izdržljivijim i dugotrajnijim od fluorescentnih svjetala sa žarnom niti. Ne izgaraju, kao druge žarulje; a također se ne zagrijavaju na dodir, pa su i puno sigurnije. LED svjetla se ne koriste samo za vrijeme Božića. Mogu se naći u drugim žaruljama za različite namjene u kućanstvu tijekom cijele godine. Ovih dana većina uobičajenih rasvjetnih tijela kao što su svjetiljke, stropne svjetiljke ili tračna rasvjeta sadrže LED žarulje.

image
Unsplash

Ušteda novca i energije

Žarulje sa žarnom niti troše dobar dio energije; punih 90 posto njihove energije oslobađa se kao toplina, zbog čega se obične žarulje toliko zagrijavaju. LED diode su druga priča. Prema američkom Ministarstvu energetike, oni troše do 75 posto manje energije, a traju 25 puta dulje.

Također ne zahtijevaju puno održavanja. Budući da LED žarulje ne pregorijevaju, već s vremenom postaju sve slabije, ne morate se mučiti oko zamjene žarulja i osigurača. Samo ih uključite i sigurno će svijetliti iz godine u godinu. Osim toga, neke trgovine često nude programe za zamjenu u kojima možete donijeti svoje stare božićne lampice i uz minimalnu nadoplatu zamijeniti ih s novima, energetski učinkovitim kompletima.

image
Unsplash

Prednosti LED božićnih lampica

Budući da se LED božićna svjetla ne zagrijavaju, sigurna su za korištenje unutar vašeg božićnog drvca i vijenaca. I nećete imati povećane blagdanske račune zbog njih- čak i ako ste skloni pomalo poludjeti s božićnim svjetlima.

Samo spremite svjetla u kutiju nakon završetka Božića i ponovno ih izvucite sljedeće godine. Budući da su žarulje plastične, ne morate trošiti puno vremena na omotavanje kako biste spriječili lomljenje. Osim toga, LED božićne svjetiljke dolaze u raznim stilovima, veličinama i bojama, tako da zaista postoji nešto za svakoga. Možete čak pronaći svjetla u obliku pahuljice, svjetla za uže i mrežasta svjetla.

LED svjetla se nastavljaju poboljšavati; prva generacija LED božićnih lampica nije bila u stanju mjeriti se s čisto bijelom svjetlošću božićnih lampica sa žarnom niti. Svjetlo je bilo puno plavije, i razumljivo, to je za mnoge ljude bilo neprihvatljivo. Međutim, LED božićne lampice sada su dostupne u obje opcije. Odaberite hladne bijele žarulje ako više volite plavi ton, ili tople bijele žarulje ako više volite zlatni ton.

image
Unsplash

Ukratko, prednosti LED božićnih svjetala uključuju sljedeće:

Izdržljive su i sigurne na dodir.

Energetski su učinkoviti i smanjit će vam račun za struju.

Dolaze u raznim stilovima, bojama i veličinama.

image
Unsplash

Nedostaci

LED svjetla obično imaju veću početnu cijenu pri kupnji u usporedbi s tradicionalnim žaruljama. Međutim, taj će se trošak s vremenom nadoknaditi nižim računima za energiju i činjenicom da ih ne treba tako često mijenjati. Idite u trgovinu da biste iz prve ruke pogledali tehnologiju i odlučili jesu li LED diode pravi odabir za vas. Većina trgovaca ima zaslone koji vam omogućuju da isprobate žarulje, a neki čak mogu imati cijela stabla ili izloške ukrašene njima.

Ostala razmatranja

LED božićna svjetla mogu biti oštra za neke ljude. Iako je postignut napredak, neki vjeruju da se plavkasto - bijelo svjetlo LED lampica ne može usporediti s mekim žutim sjajem tradicionalnih svjetala sa žarnom niti. Mogu se činiti prejakim ili čak dovesti do glavobolje i mučnine kod nekih ljudi. Međutim, kada se koriste vani, LED svjetla se ne suočavaju s tim problemima, a njihova svjetlina može čak poboljšati privlačnost vanjskog božićnog prikaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:56