Jeste li znali da mnogo stvari u vašem kućanstvu koristite pogrešno, a ne na onaj način kako su to zamislili njihovi proizvođači? Bilo da je riječ o posudama za mikrovalnu pećnicu, blenderu ili filteru za kavu, mnogi od nas prilikom njihovog korištenja rade određene greške, i to potpuno nesvjesno.
Pogledajte o čemu se radi i koji su to kućanske predmete ili, bolje reći, 'pomagala' koje možda i vi sami koristite pogrešno.
1. Blender
Ovo možda niste znali, ali kako ubacujete određene sastojke u blender itekako ovisi o tome hoće li raditi kako treba ili će se brzo pokvariti. Naime, uvijek najprije trebate ubaciti tekućinu (vodu, mlijeko, svejedno...), zatim staviti sitnije, narezane i mekše komade, a tek na samom kraju dodati one krupnije. Tekućina na dnu blendera omogućit će njegovim 'noževima' da lakše rade i usitnjavaju bez bbilo kakvog zapinjanja ili zastoja.
2. Aluminijska folija
Ako ste jedini od onih koji hranu umataju u aluminijsku foliju tako da sjajna strana dodiruje hranu, možda će vas iznenaditi činjenica da je nedavno dokazano da je isti način pogrešan. Naime, britanski kuhar Tom Kerridge nedavno je izazvao pravu pomutnju na društvenim mrežama nakon što je u svojoj emisiji na BBC-ju objasnio da aluminijsku foliju uvijek treba koristiti tako da sjajna strana bude prema dolje. Razlog je taj što sjajna strana aluminijske folije bolje i jače reflektira zbog čega će takav način umatanja hrane dulje sačuvati toplinu.
3. Posudice za spremanje hrane
Bez obzira na to je li riječ o plastičnim ili staklenim posudama, nisu sve one namijenjene za zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici. Naime, za posude je mnogo bolje da budu okruglog ili ovalnog oblika jer se na taj način hrana brže, ali i kvalitetnije zagrije. Stvar je u tome što kutevi posudica za hranu privlači više energije pa se zagrijavaju brže, dok unutrašnjost posude ostaje hladnija. Okrugli oblik posude pak omogućava ravnomjernije zagrijavanje. Hm... Zanimljivo!
4. Perilica posuđa
Perilica posuđa danas se nalazi u gotovo svakoj kuhinji, no jeste li znali da ju većina ljudi koristi pogrešno? Naime, nedavno provedeno istraživanje Sveučilišta u Birminghamu pokazalo je da najbolje mjesto za pranje u posuđa ovisi o vrsti 'nereda' na tanjuru. S obzirom na to da sredina perilice ima najjači mlaz vode, to je mjesto najbolje za uklanjanje naslaga hrane na bazi ugljikohidrata, poput krumpira ili tjestenine. S druge strane, deterdžent se u najvećoj koncentraciji nalazi na samim krajevima perilice, pa je zbog toga to mjesto najučinkovitije za sve vrste naslaga na bazi proteina, poput jaja. Njima je, naime, potrebno više vremena za namakanje.
5. Ukosnica
Nijedna frizura ne može proći bez ukosnica za kosu. Sigurno ste ih mnogo puta držali u svojim rukama, a vjerojatno i stavljali u kosu. No, znate li da postoji velika vjerojatnost da ste ukosnice dosad koristili potpuno pogrešno? Naime, ukosnice treba okrenuti tako da njihova ravna strana bude na površini kose, a ona valovita okrenuta prema tjemenu. Na ovakav način ukosnice znatno snažnije drže vlasi vaše kose nego onda kada ih okrenete 'naopako'.
6. Lonac za sporo kuhanje
Da, postoji vjerojatnost da ste čak i lonac za sporo kuhanje dosad koristili na potpuno pogrešan način. I to kod samog kuhanja. Naime, ako imate naviku neprestano otvarati poklopac lonca i 'pogledavati' kako napreduje vaše jelo, to je kardinalna pogreška. Svako otvaranje poklopca na loncu za sporo kuhanje hrane ometa cjelokupni proces kuhanja jer toplina na taj način izlazi.
7. Pasta za zube
Mnogi domaći, ali jednako tako i svjetski stomatolozi ističu da većina ljudi koristi previše paste za zube tijekom pranja zubi. Naime, po njihovom mišljenju, za jedno jedino pranje dovoljna je količina velične zrna graška, a velik broj ljudi u tome očigledno pretjeruje.
8. Četkica za zube
Osim količine pasta za zube, mnogo ljudi griješi i kod načina pranja zubi. Kako? Naime, stomatolozi ističu da je zube potrebno četkati pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na desni. Zubi se četkaju u smjeru dolje-gore, a ne lijevo-desno. Osim što će vaši zubi biti čišći i ljepši, ujedno ćete napraviti i dobru stvar za svoje desni.
9. Rašpica za nokte
Sada se sigurno pitate, je li moguće da ste i rašpicu dosad koristili ppogrešno? Naime, većina ljudi svoje nokte rašpa u smjeru naprijed-nazad, ali to je pogrešno. Ovakav način rašpanja slabi nokte pa je umjesto njega uvijek bolja (i zdravija!) opcija povlačenje rašpice u jednom smjeru od kraja nokta prema sredini, i tako sa svake strane.
10. Filter za kavu
Neki filteri za kavu znaju se zatvarati kada ih jednom stavite u aparat za kavu. Međutim, zašto se to događa? Stvar je u tome što ste vjerojatno zaboravili napraviti sljedeće - prije nego što ste ga rastvorili, niste ga preklopili po naborima na dnu i sa strane. U tom je slučaju filter mnogo stabilniji i neće dolaziti do problema koji smo spomenuli. Vrlo jednostavno, zar ne?
Foto: Pexels, iStock
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....