BOLJE PRIPAZITE

Jeste li znali da prašinu nikako ne biste trebali brisati suhom krpom? Evo što vam je činiti!

 SHUTTERSTOCK
Brisanjem prašine suhom krpom samo raznosite prašinu na druga mjesta i vaš je posao zapravo kontraproduktivan

Svi smo to bar jednom učinili – zgrabili bi najbližu krpu ili ručnik ili kakav komad stare odjeće i obrisali bi prašinu u domu s time. Možda niste uočili nikada ništa krivo u tom postupku, ali Abe Navas, direktor Emily's Maids, službe za čišćenje iz Dallasa, smatra da tim postupcima potencijalno nanosite štetu svom namještaju.

image
/SHUTTERSTOCK

Prvo, brisanjem prašine suhom krpom samo raznosite prašinu na druga mjesta. Dakle, vaš je posao zapravo kontraproduktivan, jer nečistoća završava na podu ili u zraku, a zatim se vraća na površinu koju pokušavate očistiti. Prašina je samo nakupina sitnih čestica na površini, pa će ih svaki mali poremećaj raspršiti po zraku. Vaša suha krpa ne zadržava prašinu; samo ju premješta s jednog mjesta na drugo.

image
SHUTTERSTOCK

Drugo, suha krpa može dugoročno nanijeti štetu vašem namještaju, brisanje namještaja sa suhom krpom je kao pranje lica brusnim papirom. Grube suhe krpe mogu ogrebati osjetljivi namještaj i uništiti završnu obradu. Općenito suhu krpu koristite samo ako je površina već mokra, na primjer ako brišete prolivenu tekućinu ili polirate namještaj nakon upotrebe proizvoda za čišćenje na bazi vode.

image
Unsplash

Najbolji način za čišćenje prašine:

Bacite suhu krpu. Postoje učinkovitije tehnike uklanjanja prašine koje će zaštititi vaš namještaj i ostale površine od oštećenja, a definitivno će na kraju napraviti bolji posao i ukloniti svu prašinu.

Za brzo čišćenje prašine možete koristiti alate koje vjerojatno već imate u svom domu. Navas preporučuje da vlažnom krpom od mikrovlakana obrišete zahvaćenu površinu kako biste pokupili zalutale čestice. Za temeljitiji posao, za pokrivanje veće površine ili za dosezanje teže dostupnih područja, možete upotrijebiti četku za prašinu ili nastavak na svom usisavaču.

image
SHUTTERSTOCK

Druga opcija: Umjesto da krpa bude suha možete ju poprskati sredstvom za uklanjanje prašine, što će imati bolje rezultate i vaš namještaj će proći bez oštećenja. Možete se odlučiti za komercijalnu opciju ili sami napraviti pripravak za uklanjanje prašine - isprobajte mješavinu vode, ulja (maslinovo ulje, ulje jojobe ili što već imate) i običnog tekućeg sapuna. Ili jednostavno zgrabite elektrostatičku četku koja koristi statiku za privlačenje čestica prašine i prljavštine, odnosno u narodu poznatu kao „praško” i možete biti mirni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 17:58