DOSTA JE!

Jedna izađe iz kuće, druga uđe. Stanite na kraj dosadnim muhama uz ove pripravke

 /SHUTTERSTOCK
U mnogim slučajevima, najezde muha često su samo smetnja. Međutim, muhe također mogu prenositi viruse i bakterije

Muhe nalaze se gotovo posvuda gdje ljudi žive. Polažu jaja na izmet, smeće i u truli organski materijal. Najezda muha možda nije velika briga, ali može širiti bolest. Postoji mnogo sigurnih i jednostavnih načina da spriječite zaraze, a prvi je da se riješite muha.

Jesu li muhe štetne?

U mnogim slučajevima, najezde muha često su samo smetnja. Međutim, muhe također mogu prenositi viruse i bakterije koje se mogu širiti. Bolesti koje muhe mogu prenositi uključuju:

Trovanje hranom

Kolera

E coli

Trbušni tifus

Dizenterija

Tuberkuloza

Infekcije oka

image
/SHUTTERSTOCK

Kako se prirodnim putem riješiti muha?

Moguće je, a često i bolje, riješiti se muha prirodnim putem, bez pesticida. Potencijalne metode uključuju:

Biljke i cvijeće

Začinsko bilje i cvijeće možete posaditi u svom vrtu i vani kako biste muhe držali podalje od kuće. Biljke i cvijeće koje mogu otjerati muhe uključuju:

Bosiljak

Neven

Lavanda

Listovi lovora

Kao bonus, neki se mogu koristiti i za kuhanje.

Ocat i sredstvo za pranje posuđa

Mješavina octa i sredstva za pranje posuđa može vam pomoći u hvatanju muha. Da biste upotrijebili ovu metodu, pomiješajte šalicu jabučnog octa i nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa u visokoj čaši. Pokrijte čašu plastičnom folijom. Pričvrstite plastičnu foliju gumenom trakom i probušite male rupe na vrhu.

Muhe će privući ocat u čaši i uletjet će kroz rupe. Međutim, sredstvo za pranje posuđa uzrokuje da mušice tonu umjesto da mogu sletjeti na ocat.

Kajenski papar i voda

Kajenski papar može pomoći u odbijanju muha. Pomiješajte ga s vodom i poprskajte po kući kako biste odvratili muhe od ulaska.

Venerina muholovka

Venerine muholovke su biljke mesožderke koje jedu kukce. Ako ih posadite vani, prirodno će jesti muhe. Kada muha uđe u zamku biljke, ona se zatvori oko muhe. Zatim izlučuje probavnu tekućinu za otapanje meke unutrašnjosti kukca. Razgrađuje kukca tijekom 5 do 12 dana, a zatim ispljune egzoskelet.

image
/SHUTTERSTOCK

Prirodni mamci i zamke

Također možete koristiti hranu ili piće koje privlače muhe kako biste ih namamili u zamke. To uključuje:

Šećer (med ili melasa)

Vino

Voće

Meso

Insekticidi i drugi repelenti

Osim prirodnih načina da se riješite muha, možete koristiti insekticide i zamke za ubijanje ili uklanjanje muha.

Svjetlosna zamka

Svjetlosne zamke su kutije sa svjetlom na stražnjoj strani koje privlači muhe. Kad muhe pokušaju doći do svjetla, ili će biti ubijene električnim zamkom ili uhvaćene u zamku, ovisno o tome koju vrstu svjetlosne zamke odaberete.

Pazite da postavite svjetlosne zamke dalje od ulaza i prozora, tako da se ne vide izvana. Također ih treba montirati na povišenoj pozicij.

Ljepljive zamke

Ljepljive zamke su trake od ljepljivog papira koje možete objesiti ili položiti po cijeloj kući. Nisu tako učinkovite kao druge zamke, ali se mogu poslužiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 16:21