HIGIJENA

Je li kod pranja ruku učinkovitija topla ili hladna voda? Evo što kažu stručnjaci

 /SHUTTERSTOCK

Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su da često pranje ruku smanjuje učestalost zaraznih bolesti, a tu naviku mnogi su usvojili još u vrijeme pandemije koronavirusa. Međutim, visoke cijene energije i globalna potreba za smanjenjem ukupnog ekološkog i resursnog otiska proizvodnje i potrošnje, postavljaju pitanje: trebamo li doista prati ruke vrućom vodom, ili je i hladna voda dovoljna za uklanjanje prljavštine, virusa i klica?

Prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, topla voda čini prosječno oko 15 posto ukupne potrošnje energije. Otprilike jedna od svake tri litre vode koju konzumiramo je topla voda; s njom često peremo i ruke, smatrajući da je učinkovitija u ubijanju virusa i klica od hladne vode. Ali to je pogrešno uvjerenje: ono što ruke održava čistima nije vruća ili vrela voda, već sapun i ispravna tehnika pranja.

image
/SHUTTERSTOCK

U znanstvenoj studiji istraživači su testirali učinkovitost sapuna u kombinaciji s različitim temperaturama vode (4, 13, 21, 35 i 49 stupnjeva). Rezultat: temperatura vode korištene za pranje ruku nije utjecala na smanjenje bakterija. To je potvrdio i Njemački savezni centar za zdravstveno obrazovanje, prenosi Granny tricks.

A kako ispravno prati ruke? Na kratko ih stavite pod hladnu tekuću vodu, uzimte sapun i temeljito trljajte 20 do 30 sekundi. Ne zaboravite na dlan i nadlanicu, razmake između prstiju i vrhove prstiju. Isperite hladnom tekućom vodom i temeljito osušite ruke jer se mikroorganizmi lakše razmnožavaju u vlažnom okruženju. I, svakako, zatvorite slavinu dok sapunate ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 12:56