Zaštita od virusa

Javna mjesta ne možemo u potpunosti izbjeći, ali na njima možemo biti sigurniji. Ovo su 4 ključna savjeta

 iStock
Uz ovih par jednostavnih savjeta zaštitite se od neželjenih zdravstvenih tegoba i zimsku sezonu prođite bezbrižno

Hladno vrijeme je pred nama, a s njim dolazi i sezona prehlade i gripe. Mnogi od nas ovaj period godine dočekuju s posebnim veseljem jer blagdansko raspoloženje sa sobom nosi druženja, kupovinu, posjete obitelji i prijatelja, no ne smijemo zaboraviti na rizik od nastupajućih prehlada i gripe, osobito u ovim trenucima kad je pandemija koronavirusa 'okovala' svijet. Težak je zadatak zaštititi se od mikroba i virusa, osobito na javnim mjestima, ali samo zato što je rizik da se razbolite od prehlade veći u ovo doba godine, ne znači da morate ostati zatvoreni u kući. Pravilna higijena prvi je i osnovni put do zaštite našeg, ali i zdravlja svih osoba koje nas okružuju, a mi vam donosimo nekoliko osnovnih pravila kako biste ove sezone pobjedili nevidljive neprijatelje.

1. Perite i dezinficirajte ruke svaki put kad uđete u neki novi prostor

Ne možete ne dodirnuti površine koje svi ostali dodirnu na javnom mjestu. Također, nisu svi zabrinuti održavanjem dobre osobne higijene kao vi. Stoga ćete vjerojatno dodirnuti površine prepune prljavštine, klica i bakterija. Ako ne želite direktno dodirnuti bilo što na javnom mjestu zbog straha od zaraze klicama, morali biste hodati u rukavicama. Umjesto toga, u torbi nosite višenamjenske maramice i sredstvo za dezinfekciju ruku i koristite ih često tijekom dana, posebno kad ulazite u novi prostor, nakon jela, rukujući se s kolegama ili susjedima ili čak uzimajući javni prijevoz. Ujedno, kad god ste u mogućnosti, operite ruke toplom vodom i sapunom te izbjegavajte dodirivanje sluznica prljavim rukama.

image
iStock

2. Koristite papirnatu maramicu svaki put kad trebate zakašljati ili kihnuti

Sigurno je da se mora kašljati ili kihati u papirnati papir ili u veliki rupčić - ali mnogi to ne čine! Nepokrivanje nosa i usta kad kašljete ili kihnete siguran je način širenja bolesti. Klice se mogu naseliti na koži ili rukama druge osobe, ili ako je druga osoba dovoljno blizu, tada se mogu nastaniti tik uz oči i nos i razboljeti drugu osobu. Pridržavajte se ovog osnovnog higijenskog pravila i zaštitite svoje i zdravlje osoba koje su oko vas, a ako primijetite da osobe u vašoj okolini kišu i kašlju te ne koriste nikakvu zaštitu, najbolje se udaljiti na sigurnu udaljenost i izbjeći potencijalnu zarazu.

3. Jedite hranu samo u zaštićenom okruženju

Kako biste izbjegli neželjene zaraze, izbjegavajte jesti na vanjskim otvorenim površinama koje vrve od infekcija i klica. Neželjene bakterije s lakoćom dospijevaju u sluznicu, osobito dodirivanjem nehigijenskih površina kad jedemo te unosom hrane u usnu šupljinu. Birajte restorane i mjesta koja redovito dezinficiraju površine te održavaju dovoljan sigurnosni razmak između stolova. Ujedno, svaki put prije i nakon jela obavezno operite i po mogućnosti dezinficirajte ruke, a ako se baš zaželite hrane „za ponijeti“, uvijek izaberite opciju da tu istu hranu pojedete u udobnosti vašeg doma. Također, kada je to moguće, uklonite hranu iz kartona i papirnatih vrećica te izbjegavajte dodirivanje hrane nakon što ste dirali površine koje je potencijalno prije vas dodirivala druga osoba.

image
PROMO

4. Kod korištenja javnih wc-a birajte one beskontaktne

Korištenje javnog zahoda je mjesto gdje je kontakt s klicama neizbježan. Ako napravite nered, počistite ga. Većina nereda u javnim zahodima postoji jer se ljudi često ne obaziru na druge i ne čiste za sobom. Budite oprezni stavljajući bilo što na pod zahoda, poput torbica. Predmeti odloženi na pod mogu lako pokupiti klice stoga, ako torbicu stavite na pod, nemojte je po dolasku u kuću stavljati na stolove za blagovanje ili na kuhinjske ploče kako biste spriječili širenje klica. Kad ste u nemogućnosti obavljati nuždu u vlastitoj kupaonici, birajte javne WC-e koji imaju TECE beskontaktne WC-e i pisoare. Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji, TECE beskontaktni WC-i i pisoari se aktiviraju na pokret vaše ruke u razmaku od dva centimetra udaljenosti. Ako se ponekad i zaboravi ispiranje, program automatski aktivira sigurnosno ispiranje tako da će vas u svakom trenutku dočekati čisto zahodsko mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:16