Predivna plava kuhinja

Izvrstan makeover dotrajale kuhinjice

 

Svi zaslužujemo imati lijep i ugodan prostor za život, dom u kojem se osjećamo sigurno i u kojem se možemo odmoriti od svakodnevice, gradske vreve i užurbanosti. Iako se naizgled čini da moramo uložiti gomilu novca kako bismo to postigli, pogotovo ako živimo u starijem stanu ili kući, ponekad naiđemo na izvrsne primjere koji nam dokazuju suprotno, a preuređenje ove kuhinjice svakako je jedan od njih!

Prostor kuhinje na primjeru malen je i mračan, s tek nešto malo radne površine i nekoliko klasičnih krivaca kao što su stari linoleum, jeftini namještaj i zanemareni zidovi. Usto je prostor bio loše osvijetljen jeftinim rasvjetnim tijelima pa je sve izgledalo još depresivnije.

Prvi korak u ovoj renovaciji bio je pronalazak inspiracije! Za ovu namjenu korištena je fotografija s interneta predivne danske kuhinje nježne plave boje.

Zidovi su prvi dobili facelift tako što je izravnata njihova površina kako bi bila glatka i bez neravnina.

Potom je na zidove nanesen sloj ledeno plave boje koji je pomogao pretvoriti ih u savršenu podlogu za malu galeriju.

Kako bi se nadoknadio nedostatak radne površine u kuhinji nabavljen je uski stol s dodatnim policama, a na zid iznad stola postavljene su dodatne bijele police kako bi sve imalo svoje mjesto u kuhinji.

Idući element koji je trebalo riješiti bili su ormarići od žućkastog drva koji nisu bili stilski usklađeni.

Kako bi oponašali izgled staklenih ormarića s inspirativne fotke, s gornjih elemenata uklonjena su vrata i police su ispunjene novim staklenim čašama. Pritom su elementi u cijelosti obojeni u plavu boju kako bi se stopili sa zidovima. Na donjim elementima dodane su ručkice od mjedi koje su unijele dozu sofisticiranosti u prostor.

Dosadne pločice od linoleuma zamijenjene su plutom, odnosno kvadratičnim plutenim plohama s uzorkom koji podsjeća na mramor. Osim što je pluto izdržljiv i lijep materijal, lako ga se reže i oblikuje, a za pod je zalijepljen pomoću cementnog ljepila.

Rasvjeta je bila posljednji element koji je trebalo zamijeniti.

Stropno svjetlo bacalo je oštro svjetlo na ionako nesretno uređen prostor pa je zamijenjeno jednostavnom visilicom sa zanimljivom Edison žaruljom koja baca meko svijetlo, a izgleda izvrsno!

Dodatni element koji su odlučili dodati u ovu kuhinjicu kako bi se stvorio dojam većeg prostora bilo je veliko zrcalo koje je postavljeno umjesto kuhinjske pozadine, a koje reflektira svjetlost iz ostatka prostora i stvara dojam prozračnosti. Kako vam se čini ova nevjerojatna transformacija?

Izvor: One Kings Lane

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:45