URADI SAM

Izrada pergole od bambusa: Pogledajte kako izraditi savršenu pergolu od bambusa u svom vrtu

 BERISLAVA PICEK/CROPIX

Utočište, mjesto za predah od rada i jakog sunca sa savršenom hladovinom možete jednostavnim koracima sami kreairati. Pogledajte kojim i inspirirajte se.

Budući da je naš D&D vrt na zagrebačkim Ravnicama izravno izložen suncu, Hrvoje je odlučio i ove godine napraviti pergolu, kako bi tijekom ljetnih mjeseci imali utočište, mjesto za predah od rada i sunca. S obzirom na prošlogodišnje iskustvo s ljetnom žegom, ovogodišnju pergolu je izradio nešto veću, kako bismo dobili više hladovine.

IZRADA PERGOLE OD BAMBUSA

Iznad klupe za odmor u našem D&D vrtu odlučili smo napraviti novu, ljepšu i veću pergolu kako bismo u vrućim ljetnim mjesecima dobili ugodno mjesto u hladu za opuštanje.

Vrtlar Botaničkog vrta PMF u Zagrebu, Hrvoje Kovač, pokazuje vam kako izraditi savršenu pergolu od bambusa u svom vrtu.

DA SE PRISJETIMO ŠTO JE UOPĆE “PERGOLA”.

To je vrtna konstrukcija, uz koju se sade biljke penjačice. Poput “kralješnice”, pergola daje formu i usmjerava rast tih biljaka. A, one, kako rastu, ispunjavaju njezine prostore čineći vrtni strop, koji radi sjenu i stvara intimni prostor ili prolaz.Pergola se sastoji od vertikalnih stupova i poprečnih greda. Postoji više vrsta, ovisno o građevini za koju je ili nije vezana. Naime, može stajati samostalno, u vidu zasjenjenog puta ili biti vezana uz neku građevinu. Kao dodatak, nešto rjeđe, može se vidjeti u formi veza između dvije strukture (npr između dva paviljona). Također, može služiti kao zaštita za otvorenu terasu.

image
Konstrukcija pergole

Sama riječ pergola dolazi od lat. pergula, što označava “osmišljeni rub”. Međutim, u širem smislu, ona je više od “ruba”.Vezanu, uz ulazna vrata kuće, isprepletenu vinovom lozom, često možete vidjeti na starijim kućama u sjevernom djelu Hrvatske.

Sjenica je također tip pergole. Ona predstavlja natkriveni vanjski prostor, unutar kojeg mogu biti smješteni prostor za sjedenje i boravak. Takav tip pergole možete vidjeti u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

ZELENI TUNEL - NIJE PERGOLA!

Iako ih mnogi miješaju, trebate ih razlikovati. Naime, zeleni tunel je napravljen isključivo prirodno, u smislu drvoreda, koji se šiša tako da krošnje stabala međusobno tvore baldahin iznad staze ili ceste.

MATERIJALI ZA PERGOLE

Nekada su se pergole izrađivale uglavnom od prirodnih materijala, posebno drveta. Međutim, dolaskom modernijih vremena, počele su se izrađivati i od drugih materijala, kao i kombinacijom više vrsta materijala. Danas postoji čitav niz različitih mogućnosti, prema arhitektonskim zahtjevima i željama vlasnika.

  • Drvo (trajnija drvena građa je od ariša, bora, gorostasne tuje, sekvoje i sl.)
  • kamen
  • metal
  • opeka
  • beton
  • PVC i druge

Svaki od navedenih materijala ima svoje dobre i loše strane u odnosu na trajnost i utjecaj na biljke. Osobno sam pobornik prirodnih materijala. Međutim, takvi materijali su skloni bržem propadanju, što opet ovisi o biljci koju planirate posaditi. Naime, ako sadite, primjerice, bugenvileju, morate biti svjesni da ćete, ako imate drvenu pergolu, nakon određenog broja godina, morati zamijeniti drvenu građu pergole. Stoga bih vam u tom slučaju svakako, umjesto isključivo drvene građe, savjetovao kombinaciju materijala u smislu kamenih, betonskih ili stupova od opeke s drvenim gredama na vrhu.

Također vam ne bih preporučio ni PVC materijale. Oni jesu dosta izdržljivi, u smislu da ih ne trebate posebno zaštićivati. No, pod utjecajem razlika temperature po ljeti i zimi, kao i pritiska sve veće mase penjačice koja raste, tijekom vremena mogu puknuti.

Ako, pak, planirate saditi jednogodišnje povijuše, poput ukrasnog slaka, možete koristiti praktički sve materijale.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

OD MATERIJALA SU VAM POTREBNI:

  • bambusovi štapovi (deblji i tanji)
  • čekić
  • metalne šipke (dužine 50 cm)
  • špaga
  • škare
  • manja pila za drvo
  • metar
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

1. Prije svega, potrebno je odrediti širinu i dužinu željene pergole. Kada planirate širinu, obratite pažnju na dužinu bambusovih štapova koje imate. Iako uvijek možete spojiti po dva štapa zajedno, ja sam odabrao dužinu štapa za širinu pergole. Imao sam ukupno 26 štapova. Odlučio sam napraviti pergolu dužine 2 m. Izmjerio sam metrom željenu dužinu, pa u pravilnim razmacima označio svakih pola metra, u dva podjednaka reda.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

2. Na tim mjestima čekićem sam zabio metalne šipke do pola, tako da je polovica šipke virila iz zemlje.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

3. Zatim sam na šipke umetnuo bambusove štapove, koji su prirodno šuplji.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

4. Vrhove tih bambusa, po dužini sam povezao jednim, dugačkim štapom bambusa uz pomoć špage. Nakon toga sam na isti način vrhove povezao i poprečno.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

5. Na kraju sam učvrstio stranice pobočno, također ih povezavši štapovima. Na taj način sam dobio stabilnu konstrukciju, spremnu za sadnju.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

BILJKE IDEALNE ZA PERGOLU

image
Living4Media

Rosa sp. – RUŽE (sve vrste penjačica)

image
Living4Media

Vitis sp. – VINOVE LOZE

image
Living4Media

Fallopia sp. – UKRASNI HMELJ

image
Living4Media

Actinidia sp. - KIWI

image
Living4Media

Hedera helix – BRŠLJAN

image
Living4Media

Wisteria sinensis – GLICINIJA

image
Living4Media

Lonicera caprifolium – KOZOKRVINA

image
Living4Media

Passiflora sp. – ISUSOVA KRUNA

image
Living4Media

Akebia trifoliata - ČOKOLADNA LOZA

image
Living4Media

Tecoma radicans – TEKOMA, TRUBASTI JASMIN

image
Living4Media

Lonicera japonica - PENJAČICA UGODNOG MIRISA

JOŠ NEKE VRSTE BILJAKA ZA PERGOLE

Višegodišnje:

• Clematis sp.

• Hydrangea petiolaris – HORTENZIJA (penjačica)

• Jasminum nudiflorum – ZIMSKI JASMIN

Jednogodišnje:

• Ipomea sp.- sve vrste UKRASNIH SLAKOVA

• lathyrus odoratus – MIRISNA GRAHORICA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 09:28