NEŽELJENI GOSTI

Iz vaših zidova dopiru čudni zvukovi poput škripanja? Problem je veći nego što mislite

 /SHUTTERSTOCK

Kad bi zidovi mogli govoriti, koje bi vam priče i zgode ispričali o stanarima koji su ondje nekoć živjeli? A bi li rekli što o štetočinama koje vrebaju u njima? Srećom, postoji mnogo načina da saznate jesu li vam zidovi puni neželjenih gostiju. Grebanje, cvrkutanje, sićušni koraci, izmet, neugodni mirisi... znak su da vaši zidovi nisu samo vaši - u njima mogu živjeti insekti i glodavci.

Kako biste ostali korak ispred štetočina, trebate ih identificirati, izbaciti iz zida i poduzeti mjere opreza kako biste spriječili buduće napade jer imati takve nepoželjne goste može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih rizika za sve ukućane, ali i štete na imovini, piše House Digest.

Šišmiši

image
/SHUTTERSTOCK

Iako šišmiši općenito više vole tavane, smjestit će se unutar zidne šupljine kad je pronađu. Šišmiši su noćne životinje, pa u i znakovi infestacije vidljiviji noću. Oštri škripavi zvukovi koji prestaju ako napravite buku u blizini zida dobar su znak da imate problem sa šišmišom. Drugi znak je ako ih vidite da ulaze i izlaze iz kuće. Dobro je znati da mrze miris amonijaka, čilija u prahu, agruma i naftalina. Ako imate samo nekoliko šišmiša u zidu, pomoću ovih repelenata možete ih se riješiti. Drugi pristup je korištenje uređaja koji emitiraju visoke zvukove.

Miševi i štakori

I miševi i štakori vješti su skrivanju u zidovima dugo vremena prije nego što ih uopće primijetite. Biraju unutarnju stranu zida samo iz udobnosti, ali uglavnom ih privlači hrana u kuhinji i smočnici. Nakon što se smjeste, glodavci počinju žvakati sve što im se nađe pred očima. Po izmetu, neugodnom mirisu, rupama u tkaninama i oštećenim kuhinjskim ormarićima, posudama za hranu i drvenim namještajem, znat ćete da su u kući. Povremeno možete čuti i škripanje koje noću dolazi iz zidova. Živa zamka je najučinkovitiji način da se riješite miševa. Također se preporučuje obići kuću, potražiti i zatvoriti sve pukotine ili praznine između prozora, vrata i zida.

Smrdljivi martin

Unutrašnjost vaših zidova savršeno je mjesto za prezimljavanje smrdljivog martina. Postoji samo jedna vrsta, smeđa mramorirana stjenica, podrijetlom iz Azije, koja napada domove i skriva se do proljeća. Dobra je stvar što smrdljivi martin ne grize, ne prenosi bolesti i ne uzrokuje štetu na imovini. Jedino što u slučaju ugroze ispušta vrlo neugodan miris kojeg se satima nemoguće riješiti. To bi mogao biti problem kad si ih se okušavate riješiti u domu, a nakon toga obavezno provjerite pukotine kroz koje bi mogli ponovno ući.

Bubamare

image
/SHUTTERSTOCK

Bubamare su vrtlareve najbolje prijateljice. Ali kada uđu u vaš dom, postaju noćna mora. Od 5000 vrsta bubamara, azijska bubamara je najagresivnija i ona koju ćete pronaći kako se skriva unutar vaših zidova. Prepoznat ćete ju po crnim mrljama koje prekrivaju ovalni oklop čija boja varira između narančaste, crvene i žute. Njihova prisutnost predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik za kućanstvo. Kada se njima rukuje, proizvode oštru kemikaliju koja ostavlja mrlje na površinama. Štoviše, kemikalija nadražuje oči i može izazvati alergije kod astmatičara.

Žohari

Postoji razlog zašto toliko preziremo žohare. Podmukli su i prilagodljivi, zbog čega ih se teško riješiti. Teško je otkriti nekoliko žohara u domu jer su aktivni tijekom noći, ali ako imate veliku zarazu primijetit ćete neugodan miris i njihov izmet - sićušne tamne točkice na podu u blizini pukotina i otvora. Jedan od načina da se riješite žohara je korištenje ljepljivih zamki u blizini pukotina i mjesta gdje se vidjeli izmet. Ako imate veliku zarazu, trebali biste nazvati profesionalnog istrebljivača.

Termiti

Za kraj - termiti. Ove male bube koje žive unutar drvenih zidova uzrokuju veliku štetu i može narušiti statiku građevine. Prvi znak najezde termita su sićušne rupe u zidovima, a probate li lupkati po zidu vratit će se šuplji zvuk. Ali ako bolje pogledate možete vidjeti tunele prokopane kroz suhozid ili drvo. Bitno je locirati gdje su najaktivniji te, savjetuje House Digest, nanijeti termiticid na zaraženi zid. Također možete ubrizgati bornu kiselinu izravno na mjesto gdje se termiti hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 07:11