Istražili smo ponudu i pronašli najjeftinije stanove u Zagrebu

Tržište nekretnina

Cijene zagrebačkih stanova, prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla, rastu na mjesečnoj i godišnjoj razini: prosječna tražena cijena tijekom svibnja iznosila je 1587 eura po kvadratu, što je za 6 eura po kvadratu više nego prethodni mjesec, odnosno za 29 eura više nego u svibnju prošle godine.

Svibanj 2015. i 2014.

Ipak, promatramo li pojedina naselja, ispada da ne bilježe svi dijelovi grada više vrijednosti na mjesečnoj i godišnjoj razini. Naime, prema podacima portala Crozilla, najviše vrijednosti i dalje se bilježe u Centru gdje je prosječna tražena cijena kvadrata u svibnju iznosila 1858 eura. Na mjesečnoj su razini cijene u tom dijelu grada porasle za 0,9 posto, dok na godišnjoj razini bilježe pad od 2,3 posto.

Konkretnije, kvadrat stana u Centru danas je 17 eura po kvadratu skuplji nego mjesec ranije, ali i 43 eura po kvadratu jeftiniji nego lani. Pad vrijednosti tijekom svibnja zabilježen je u zapadnom dijelu grada gdje su cijene bile 1,1 posto niže nego prethodni mjesec te 0,1 posto niže nego tijekom lanjskog svibnja, a za jedan se kvadrat u prosjeku tražilo 1470 eura. Preračunato u novac, cijena je u mjesec dana pala za 17 eura po kvadratu, odnosno u godinu dana samo za 1 euro.

‘Višak’ od 7440 eura

Prema statistikama, u istočnom dijelu grada tražilo se 1561 euro po kvadratu, što je 2,4 posto više nego mjesec ranije. Cijene stanova u Novom Zagrebu još su uvijek u prosjeku niže nego u drugim dijelovima grada, čak i unatoč porastu cijena na mjesečnoj i godišnjoj razini. Tamošnji stanovi na godišnjoj razini bilježe porast cijena od 1,4 posto te mjesečni porast od 0,5 posto. Ako se danas u prosjeku traži 1260 eura po kvadratu, ispada kako su stanovi u novozagrebačkim naseljima u mjesec dana poskupjeli za 6 eura po kvadratu, a u godinu dana za 17 eura po kvadratu.

Centar je najskuplji kvart, a cijena se penje iznad 5000 eura po kvadratu

Međutim, iako na godišnjoj razini svibanjske cijene stanova u pojedinim dijelovima grada bilježe nešto više vrijednosti, u usporedbi s istim mjesecom 2013. riječ je o padu u svim dijelovima grada. Naime, prije dvije godine prosječna tražena cijena stana u Zagrebu iznosila je 1640 eura po kvadratu, što je 53 eura manje nego danas. Uspoređujemo li naselja, prema podacima portala Crozilla, najveća je razlika u dvogodišnjem razdoblju zabilježena u Novom Zagrebu gdje su se cijene spustile za 9 posto, a najmanju razliku od 2,1 posto bilježe stanovi u Centru.

U zapadnom su dijelu grada cijene su bile 6,8 posto niže nego u istome mjesecu 2013. godine, a u istočnom dijelu grada pad cijena iznosi 3,8 posto. Preračunato u novac, u Novom Zagrebu stanovi su u prosjeku povoljniji za 124 eura po kvadratu, na zapadu za 107, na istoku za 62, a u Centru za 39 eura po kvadratu. Znači, potencijalan kupac stan od 60 kvadrata u Novom Zagrebu platio bi 7440 eura manje nego prije dvije godine. U naseljima na zapadu Zagreba razlika iznosi 6420 eura, na istoku 3720 eura, a u Centru 2340 eura.

Ponuda iz oglasnika

Raspon oglašavanih cijena kvadrata stanova pružao se od oko 700 eura pa sve do više od 5000 eura. Najniže granice tijekom svibnja bile su vidljive upravo u Novom Zagrebu i zapadom dijelu grada gdje su cijene oglašavane najviše do oko 2700 eura po kvadratu, dok je u istočnom dijelu grada ljestvica podignuta na oko 3000 eura – kažu s portala Crozilla i dodaju kako su najskuplji stanovi oglašavani u Centru gdje se tražena cijena pojedinima penjala i preko 5000 eura po kvadratu.

Kuće su 20% povoljnije od stanova. Razlika iznosi 335 eura po kvadratu

Primjerice, pretražujući oglasnike naišli smo na dvosobni stan površine 56 kvadrata u Utrini koji se prodaje za 870 eura po kvadratu, zatim na dvosobni stan površine 51 kvadrat u Dugavama koji se prodaje za 950 eura po kvadratu te na dvosobni stan površine 65 kvadrata u relativno novoj zgradi u Klari za koji se traži 920 eura po kvadratu. Sličnih dobrih prilika ima u cijelom gradu. Naišli smo na suterensku garsonijeru površine 21 kvadrat na Trešnjevci koja se prodaje po cijeni od 905 eura po kvadratu, ali joj je potrebna kompletna adaptacija.

Na Kustošiji se prodaje penthouse površine 118 kvadrata po cijeni od 960 eura po kvadratu, a u Prečkom jednoipolsobni stan površine 42 kvadrata po cijeni od 900 eura po kvadratu. I u Centru se može pronaći jednoipolsobni stan površine 49 kvadrata u potkrovlju, koji se prodaje ispod 1000 eura po kvadratu, konkretnije za 950 eura po kvadratu, ali mu je potrebna kompletna adatpacija. Što se još nudi? Novosagrađeni stan površine 140 kvadrata u Sesvetama prodaje se za 710 eura po kvadratu.

Unatoč promjenama u cijenama, Centar i Jarun ostali su najtraženiji zagrebački kvartovi kada je o stanovima riječ. – Potencijalni strani kupci, koji su tijekom svibnja pregledavali zagrebačke stanove putem portala, u najvećem su broju dolazili iz susjedstva, točnije iz BiH, Slovenije i Italije. Njih su također najviše zanimali stanovi u središtu grada, a zatim na Trešnjevci i Jarunu – kažu na portalu Crozilla.

Kuća ili stan?

Tijekom svibnja na području Zagreba najtraženiji su bili stanovi za prodaju, zatim stanovi za najam, a tek onda kuće za prodaju. Nije nepoznanica da su u Zagrebu stanovi traženiji od kuća, a prema podacima portala Crozilla, više su i njihove cijene. Prosječna tražena cijena kvadrata kuće, s uključenom cijenom okućnice, bila je preko 20 posto niža od cijene stana, a pretvoreno u novac, razlika iznosi čak 335 eura po kvadratu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 14:35