Istražili smo gdje jesti nakon ponoći

U Zagrebu gastro ponuda nikad bolja!

Gastro ponuda u sitnim noćnim satima u Zagrebu je u posljednje vrijeme procvjetala. Osim bureka, sendviča i ostalog junk fooda, sad se nakon izlaska mogu pojesti i domaća tjestenina, variva, juhe, pa i egzotična hrana kao što su tapioka puding i banane u kokosovoj kremi.

Iako nije preporučljivo, dobro je poznato da su najslasniji zalogaji upravo oni iza ponoći, kada s društvom u izlasku odlučite nešto prigristi. Donedavno se u Zagrebu ponuda hrane u to doba noći svodila na pekarnice, kebabe ili sendviče, no tijekom posljednjih godinu dana situacija se prilično promijenila. U centru grada, koji je najčešće i centar zabave i noćnih izlazaka, otvoreni su brojni novi ugostiteljski objekti koji nude raznu vrstu hrane, a neki od njih odlučili su svoje radno vrijeme vikendom produljiti i iza ponoći. Stoga smo krenuli u obilazak grada i provjerili ponudu, cijene i kvalitetu hrane na nekoliko mjesta na kojima su nas otvorena vrata dočekala i u sitne noćne sate.

U Radićevoj ulici 14 tapas bar Mio Corazon petkom i subotom radi do 1 sat, a glad možete utažiti raznim vrstama tapasa čija je cijena 7 kuna po komadu. Nude unaprijed pripremljene tapase poput onih s tunom, pršutom, pestom, inćunima, maslinama ili humusom, a svakodnevni imaju i posebne tapase dana. Tu su i plate sira i voća za 50 kuna, takozvani otvoreni sendviči za dvoje gdje dobivate kruh i razna punjenja pa sami slažete kombinacije po želji za 100 kuna, kao i kolači po 15 kuna. S obzirom na to da ideja o prodaji tapasa, odnosno šnitica kruha s raznim namazima i dodacima dolazi iz Španjolske, atmosfera u zagrebačkom tapas baru je takva da ćete se osjećati kao da ste na trenutak pobjegli na večeru u Barcelonu.

Iz zvučnika dopiru latino ritmovi, a unaprijed pripremljene tapase poslužuju vam konobarice odjevene kao plesačice flamenca dok vi bezbrižno ispijate finu sangriju od bijelog ili crnog vina. Malo orijentalnija ponuda hrane dostupna je nekoliko koraka dalje u Wok&Burger by Maksimirski Zmaj koji se nalazi na Trgu bana Jelačića. Petkom i subotom rade do 2 sata, a nude specijalitete azijske kuhinje poput grill wok tofua s povrćem i rižom, singapurskih rezanaca s piletinom, curry grill woka s domaćim rezancima ili širokih rižinih thai rezanaca s tofuom i povrćem. Tu su i dnevna juha, proljetne roladice, ljuta sechuan patka, kung-pao piletina ili deserti poput tapioka pudinga ili banana u kokosovoj kremi.

Cijena ovih jela kreće se između 10 i 46 kuna, a moguće je kupiti i malu porciju koja je jeftinija, no čini nam se da je cijena malo previsoka za kvalitetu i količinu hrane koju na kraju dobijete Kako Wok&Burger funkcionira kao fast food, sva hrana je djelomično unaprijed pripremljena, a osim azijskih jela nude i razne burgere, krumpiriće i pića, među kojima se ističu azijski voćni sokovi. Osim za stolovima unutar restorana, objed možete pojesti i na njihovoj velikoj terasi na samom trgu. U blizini je i Fini zalogaj gdje su glavni dio ponude razne vrste šiš ćevapa, a rade čak do 4 sata ujutro. Shisko, Shish ili Shishator dugi 15, 30 odnosno 40 centimetara (za najgladnije) dolaze u verzijama sa sirom, sezamom, omotani slaninom ili obični, a meso se peče tek nakon narudžbe.

Potom se stavlja u posebno pripremljenu duguljastu lepinju koja se puni dodacima po želji poput blagog ili ljutog umaka urnebes, vrhnja, kečapa, majoneze, senfa, rajčica, kiselih krastavaca, zelene salate i sličnog. Ajvar i kajmak doplaćuju se tri kune, a ostali prilozi su besplatni. Na meniju su i svinjske kobasice, sendviči, salata i krumpirići, kao i pivo, bezalkoholna pića ili jogurt. Cijene jela su od 15 do 36 kuna, a meniji u kojima uz shish dolaze krumpirići i piće su od 29 do 64 kune. Hranu možete uzeti za van ili konzumirati unutar bara, odnosno na njihovoj terasi u Radićevoj. Svojom se ponudom od dosadašnjih možda najviše razlikuje Sherry’s Wines&Bites smješten u dvorištu Ilice 73, točno prekoputa Britanca koji sve do 2 sata ujutro nudi friško spremljena jela s dnevnog menija, kao i razne plate.

Jela se na meniju mijenjaju ovisno o namirnicama koje taj dan nabave, a mi smo mogli birati između krem juhe od graška i mente za 28 kuna, spring rollsa za 25 kuna, bruschette xxl za 35 kuna, Čučković kobasica s prilogom za 40 kuna, tempure od kozica za 60 kuna ili ramsteak tagliate za 70 kuna. Ljubazni konobar detaljno nam je objasnio kakvo je koje jelo pa smo tako saznali da je u porciji pet spring rolica sa slatko-ljutim umakom, dok kobasica može biti začinjena, od divljači ili pak češnjovka. Plate koje nude sastoje se od selekcije sireva, pršuta, maslina i kruha te stoje između 50 i 195 kuna, a moguće ih je nadopuniti po želji uz doplatu. Iako je hrana jako fina, osoblje vrlo ljubazno te atmosfera ugodna, pogotovo na ljetnoj terasi, ovo je mjesto na koje ciljano dolazite sjesti i družiti se neko dulje vrijeme. Nikako nemojte očekivati da će vam se hrana na stolu stvoriti za pet minuta i da ćete odjuriti dalje u noćni provod.

Dobri stari junk food (i poneka salata)

Kasni noćni zalogaji ponekad baš traže masnoću i kalorijski udar. Zato su uz sva nova mjesta, koja naglasak stavljaju na kvalitetu i raznolikost, što je pohvalno, u sitnim satima najnapučenija ipak dobri, stari, godinama nepromijenjeni lokali u kojima se ponuda kreće po dobro utabanom trokutu – burek, topli sendvič, pizza cut. Lijevo od vrha stepenica na Dolcu smjestio se sendvič bar u kojem se najmanje jedu sendviči. Ovdje se jede burek, koji košta 11 kuna sa sirom, a 12 s mesom, ćevapi za 30 kuna… O legendarnom Pingvinu u Teslinoj ne treba puno govoriti. Već godinama neizostavno mjesto za kasni obrok, radi do 4 ujutro, a meso za sendviče peku pred očima kupca. Činjenica da je uvijek ogromna gužva ulijeva povjerenje da se radi o svježim namirnicama – kako bi im se išta stiglo pokvariti? U kasnim satima na hranu se dosta dugo čeka, ali atmosfera u redu je opuštena.

Cijene sendviča kreću se od 15 do 25 kuna, a ponuda je ogromna. Nekoliko koraka dalje nalazi se nedavno preuređeni Good Food. Izbor hrane je velik, hrana ukusna i svježa, a vikendom je radno vrijeme do 2. Najpopularniji su burgeri, koji stoje oko 25 kuna, ali naša je preporuka cesar salata, posudica čiste sreće s gomilom povrća, komadićima piletine i minijaturnim, hrskavim komadićima prepečene slanine. Neka vas ne zavara ime salata – za 32 kune dobije se zdrav i konkretan obrok. Posebna oaza junka skriva se južnije, u okruženju savskog mosta. Famozan sendvič bar Kod tete prodaje ogromne sendviče i hamburgere po sumnjivo niskim cijenama (od 8 do 12 kuna), ali studentima nakon sati plesanja kao da to ne smeta – svakog se vikenda traži komad više.

Izvor: Magazin Like!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 21:05