Učinkovitost je najvažnija

Inženjerski biseri koji rade poput obrnutog hladnjaka mogu održavati idealnu temperaturu doma cijele godine

Kuća opremljena dizalicom topline

 Shutterstock/Ustupljena fotografija
Dizalice topline predstavljaju učinkovit, štedljiv i ekološki osviješten izbor, alternativu energetski neučinkovitim uređajima prošlosti

Današnja kućanstva puna su uređaja koji nisu energetski efikasni. Tijekom 2021. kućanstva su predstavljala 27 posto finalne potrošnje energije u EU, stoga su uštede energije i time praćeno smanjenje emisije štetnih plinova visoko na listi europske klimatske agende. Uz očekivane pećnice, frižidere i sušilice rublja, na vrhu energetski neefikasnih uređaja nalaze se oni za reguliranje topline – bojleri, grijalice i klime, pokazuje istraživanje EU.

No, jedna od alternativa, koja se posljednjih godina probija na tržištu, su dizalice topline. One predstavljaju učinkovit, štedljiv i ekološki osviješten izbor – osim što smanjuju potrošnju energije i troškove, smanjuju i količinu stakleničkih plinova koji proizvode aktivnosti kućanstava. Kućanstva koja se odluče investirati u dizalice topline uživat će u udobnosti tijekom cijele godine.

Funkcioniraju poput obrnutog hladnjaka

No, kako uopće funkcioniraju dizalice topline? Osnovni princip rada je prijenos toplinske energije iz okoline u unutrašnjost i obrnuto. Način rada usporediv je s hladnjakom, ali proces se odvija u suprotnom smjeru. Hladnjak oduzima toplinu od hrane te je time održava hladnom, a njenu toplinu raspršuje u prostoriju u kojoj se nalazi.

image

Clivet Smart Living sustav

Ustupljena fotografija

Dizalice topline rade u obrnutom smjeru, a pritom koriste malu količinu električne energije i energiju okoline (zraka). Dakle, dizalice topline zapravo ne stvaraju toplinu ili hladnoću, već transformiraju svima dostupnu energiju okoline u toplinsku energiju na učinkovit način, daleko učinkovitiji od klasičnog grijanja.

Idealna temperatura tijekom cijele godine

Dizalice topline tijekom cijele godine mogu održavati prostore na idealnoj temperaturi, bilo da ga je potrebno grijati ili hladiti. Kada je u pitanju grijanje, dizalice topline najčešće cirkuliraju vodu kroz radijatore, ventilokonvektore ili cijevi za površinsko grijanje, poput podnog grijanja.

image

Kuća s Clivet dizalicom topline

Ustupljena fotografija

Stoga, dizalice topline su iznimno učinkoviti uređaji. S obzirom na svoju učinkovitost, ovi sustavi mogu dovesti i do 50 posto manjih računa za grijanje, kada se usporede s troškom grijanja kondenzacijskim kotlom. No, za razliku od tih sustava, dizalice topline i za hlađenje i za grijanje koriste jedan sustav, stoga nije potrebno imati dva odvojena sustava.

Za svaku jedinicu električne energije koju potroše, one generiraju tri do četiri jedinice topline. Time su dizalice topline tri do pet puta energetski efikasnije od plinskih kotlova, što je zapravo jedno gotovo nevjerojatno inženjersko postignuće.

Niz prednosti

No, uz bitan aspekt ekologije, dizalice topline nude niz prednosti nad klasičnim uređajima. Ugradnjom dizalice topline u kućanstvo minimizira se ovisnost o budućim energetskim i drugim krizama, a otvara se mogućnost nadogradnje drugim energetski učinkovitim rješenjima, poput solara i spremnika za čuvanje energije. Krajnji cilj ovakvog pristupa dovodi do potpune energetske neovisnosti, a istovremeno do energetske neutralnosti. Plinski bojleri koji su bili u trendu prije tridesetak godina polako prelaze u drugi plan.

Zahvaljujući energetskoj neovisnosti, možemo živjeti s manje stresa, jer smo sigurni u pogledu budućnosti i mogućih poremećaja na tržištu energenata. Naime, kućanstva mogu proizvoditi vlastitu električnu energiju, dok proizvodnja plina nije moguća na toj razini.

Nekoliko vrsta dizalica topline

Postoji nekoliko vrsta dizalica topline koje mogu razmjenjivati toplinsku energiju s okolinom na nekoliko načina. Prva vrsta koristi zrak, a poznate su i pod nazivom zrak-voda. One izmjenjuju toplinu s vanjskim zrakom, a i najčešća su varijanta. Druga varijanta koristi vodu, pa je poznata i pod nazivom voda-voda.

One za svoj rad izmjenjuju toplinu s podzemnom vodom, bunarom ili posebnom izvedbom vodene petlje. Posljednja vrsta koristi tlo, a drugi naziv joj je geotermalna dizalica topline. Kako joj ime sugerira, ona izmjenjuje toplinu s tlom pomoću geotermalnih sondi.

image

Clivet unutarnja i vanjska jedinica dizalice topline

CLIVET/HANZA MEDIA

Mjesto montaže dizalice topline ovisi o mnogo faktora, poput njene vrste, snage, veličine i prostora kojem je namijenjena. No, najčešća mjesta na kojima se postavljaju su tehničke prostorije unutar kuća, podrumi, hodnici, izvan kuće i na balkonima.

Tržišni lider

Talijanska tvrtka Clivet, s više od 30 godina iskustva, lider je u dizajnu, proizvodnji i distribuciji sustava za regulaciju topline, grijanje, klimatizaciju i obnovu zraka. Njihovi proizvodi primjenjuju se u rezidencijalnom i industrijskom sektoru, a prema Euroventu, europskom stručnom udruženju za grijanje, hlađenje i ventilaciju, 2023. godine Clivet je bio najprodavaniji brend dizalica topline u Hrvatskoj snage iznad 50 kW.

Clivet proizvodi dizalice topline snage od 4 do 2000 kW, dok rješenja snage 4 - 30 kW odgovaraju većini kućanstava. Posebno se ističe model Edge F, propanska dizalica topline s radnom tvari R290 (propan), koju karakteriziraju vrlo nizak indeks utjecaja na okoliš i vrhunska termodinamička svojstva. Pouzdano radi pri temperaturi vanjskog zraka čak do -25 °C te predstavlja izvrsnu alternativu tradicionalnim bojlerima.

Zaključno, dizalice topline nisu samo pametan odabir za kućanstvo, već i za naš planet. S njima možemo uživati u toplini zimi i svježini ljeti, sve to uz smanjene račune i osjećaj da činimo nešto dobro za okoliš.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Clivet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 16:13