Vaša friteza na vrući zrak korisna je poput pećnice i tave - a gdje se kuha, tu se i prlja. Kad stavljate namirnice u ladicu friteze, mrvice hrane i ulja, poput pijeska na plaži, zavlače se na najnedostižnija mjesta. Temperatura u fritezi prelazi 200 stupnjeva, što te mrvice čini opasnima za konzumaciju, naročito prže li se dva ili tri puta.
Kod friteza s filterom, morate imati na umu da taj filter redovito treba mijenjati. Filtri također zadržavaju mrvice i ulje pa ih je također potrebno redovito čistiti između dvije runde pripreme hrane. Fritezu, dakle, treba pravilno čistiti i održavati kako pripremanje hrane u njoj ne bi postalo opasno po zdravlje.
Prije nego što se upustite u pranje košare i posude friteze, morat ćete je pustiti da se ohladi nakon prženja. Nakon što se ohladi, možete ribati unutrašnjost i vanjski dio košare kao što biste to radili s drugim posuđem. Možete ih prije pranja namočiti, zajedno s filtrom, u toploj vodi sa sapunicom. Naravno, tijelo friteze se ne smije potopiti u vodu, ali izvana ga možete obrisati čistom krpom natopljenom vodom s deterdžentom za pranje posuđa. Ako vam je to lakše, košaru i ladicu friteze možete oprati i u perilici posuđa
Kad pržite hranu, korištenje papira za pečenje na dnu tave čini čišćenje mnogo lakšim. Naravno, mrvice i ulja još uvijek mogu prodrijeti do teže dostupnih dijelova, ali bit će ih puno manje nego kad pržite hranu izravno na dnu tave. Želite li biti sigurni da će hrana biti dobro pripremljena, izbušite rupice na papiru za pečenje - tako će toplina moći nesmetano cirkulirati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....