LJETNE VRUĆINE

Hoće li ovo biti najtoplija godina ikad? Evo što kažu meteorolozi

Kako se nositi sa sve toplijim ljetima?
 AJA KOSKA/GETTY IMAGES

Posljednjih pet godina neprestano rušimo rekorde u prosječnim godišnjim temperaturama. Ekstremnija razdoblja suše, poplava, tuče, oluja i požara, sve su tu pokazatelji ovog pogubnog natjecanja kojemu se ne nazire kraj. Prošla je 2020. bila druga najtoplija kaskajući za 2016. godinom i to tek za 0.01 Celzijev stupanj razlike. Rast prosječnih temperatura najviše raspravljamo uoči ljeta. Sa svakim se novim postavlja isto pitanje – hoće li ovo ljeto biti najtoplije dosad? Ljeto 2020. bilo je najtoplije ljeto ikada zabilježeno na sjevernoj polutci Zemlje. Period od lipnja do kolovoza prošle je godine uspio 'prešišati' čak i rekordne temperature 2016. i 2019. Što nas očekuje ove sezone?

Prema izvještaju AccuWeathera, globalne meteorološke platforme, hrvatska obala i ove godine pripada mediteranskom izrazito vrućem i suhom ljetnom vremenu zajedno s Italijom, Španjolskom i Portugalom. Meteorološki modeli najavljuju natprosječno toplo i suho ljeto. Međutim, ne predviđa se novo rušenje rekorda najtoplijeg ljeta. Istovremeno, to ne znači da 2021. ne bi mogla dospjeti među top pet najtoplijih baš kao i svih šest godina prije nje. Samo se u narednih mjesec dana očekuje porast od 8 do 10 stupnjeva prosječne dnevne temperature, a izrazito nagli rast temperatura bit će osobito zapažen u gradovima.

image
Iznimno visoke ljetne temperature u mediteranskim gradovima ozbiljan su rizik za zdravlje
JELENA990/GETTY IMAGES

Gusto izgrađene zgrade, užarene ulice ispunjene automobilima i tek poneko drvo. Sve su to razlozi zbog kojih je prosječna dnevna, ali i noćna temperatura viša u gradovima nego u obližnjim prigradskim i seoskim krajevima. Godišnji prosjek temperature u gradu od milijuna stanovnika danas je za 1 do 3 stupnja viši od one izvan grada. Radi se efektu urbanih toplinskih otoka, zadržavanja topline u gradovima zbog materijala koji prevladavaju i načina izgradnje, a ne dopuštaju potrebnu cirkulaciju zraka. Posljedice ovih razlika su drastične. Od smanjene kvalitete zraka i voda, to ugroze životinjskih vrsta i cijelog ekosustava oko gradova.

Međutim, još je opasniji učinak ovog efekta na već ugroženo zdravlje stanovnika grada tijekom ljetnih mjeseci. Posebno se to odnosi na djecu, starije stanovništvo i kronične bolesnike. Od generalne nelagode, respiratornih problema, grčeva i umora uzrokovanih toplinom, toplinskih udara pa i do smrti uzrokovanih toplinom. Jedna je studija tako pokazala da su toplinski valovi tijekom ljeta 2019. doveli do 900 nepotrebnih smrti u Engleskoj. Ovaj je problem osobito izražen u gradovima, stoga je obitavanje u prostorima kontrolirane i ugodne temperature tijekom dana ključno.

Veliki problem u suočavanju s urbanim toplinskim otocima predstavlja iznimno visoka i koncentrirana potrošnja energije u gradovima. Ljeti se ona značajno poveća zbog klimatizacije prostora. Procjenjuje se da će se količina električne energije koja odlazi na rashladne sisteme utrostručiti do 2050. Međutim, bolja alternativa ne postoji, a suočeni sa zdravstvenim rizicima koje ljetne vrućine donose, nekorištenje klime nije opcija. Zato je važno osigurati maksimalno efikasne sustave.

image
Pevexova moderna Split Tecro klima najbolji je izbor ovog ljeta
Pevex

Pri odabiru klime trebamo prvo suziti izbor na one najviše energetske kategorije A, A+ ili A++. Što zapravo znači plus u kategoriji? Dodatnih 10% uštede energije i novca. Novije klime koriste modernu tehnologiju inverter kompresora koji pak omogućava najefikasnije korištenje uređaja do sad. Naime, umjesto da stalno rade maksimalnom snagom dok ne postignu zadane uvjete, inverter klime optimiziraju snagu prilikom snižavanja i održavanja temperature zraka, uvijek ciljajući da koriste minimalnu količinu električne energije. Takvi su primjerice Split Tecro klima uređaji, koji primjenjuju najnoviju tehnologiju, modernog su dizajna, a možete ih pronaći u Pevex trgovinama i Pevex online shopu. Osim već visoke razine energetske učinkovitosti, Split Tecro inverter klime postižu dodatnu učinkovitost održavanjem temperature, umjesto kratkotrajnog i periodičnog rashlađivanja.

Opcije poput WiFi upravljanja također su poželjne jer omogućavaju pravovremeno temperiranje prostora prije korištenja čime možemo izbjeći potrebu za naglim rashlađivanjem. I na kraju, kad god moguće, treba provjeriti ionizirane filtere. Na primjer, 3u1 filteri Split Tecro klima s anionima i katehinom privlače štetne čestice u zraku poput prašine i dima, a treći je sastojak vitamin c koji se širi i apsorpcijom kože smanjuje fiziološki stres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:40