ODLIČAN TRIK

Hladnjak je najveći ‘gutač‘ električne energije, ali postoji način kako smanjiti račune - s papirnatim ubrusom!

 /SHUTTERSTOCK

Poznato je da su hladnjaci i zamrzivači veliki potrošači električne energije u domu, no internetom kruži jedan trik uz koji biste mogli uštedeti nešto novca na računu za struju. Potreban je samo papirnati kuhinjski ubrus.

image
/SHUTTERSTOCK

No, krenimo redom. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste bili sigurni da hladnjak ne troši previše električne energije: postavite ga na hladno, ali prozračno mjesto, izbjegavajte prečesto otvaranje i zatvaranje, ne držite vrata dugo otvorena, ne preopterećujte ga namirnicama, ne stavljajte namirnice koje nije potrebno hladiti, postavite odgovarajuću temperaturu (3°C u hladnjaku te -18°C u zamrzivaču), zamijenite svoj hladnjak novijim, energetski učinkovitijim modelom... Ipak, kupnja novog hladnjaka neka bude zadnja opcija: puno je važnije usvojiti navedene navike korištenja hladnjaka nego kupiti novi i ponavljati pogreške.

Svakako je s vremena na vrijeme poželjno provjeravati i brtvu na vratima hladnjaka. Jer, ukoliko je ona popustila hladan zrak izlazi unatoč zatvorenim vratima pa hladnjak konstantno pokušava održati odabranu temperaturu, trošeći pritom i više energije. U tom slučaju bi vas i računi mogli neugodno iznenaditi. No, kako ustanoviti je li gumena brtva popustila? Sad na red dolaze spomenuti papirnati ubrusi.

image
/SHUTTERSTOCK

Uzmite kuhinjski ubrus (i toaletni papir može poslužiti u ovom triku) i lagano je navlažite. Zatvarajući vrata hladnjaka umetnite traku od kuhnjskog papira na način da ostane između brtve i zatvorenih vrata. Zatim pažljivo otvorite vrata hladnjaka i provjerite ubrus: ako se "drži" za brtvu, to znači da je guma još uvijek u dobrom stanju. S druge strane, ako ubrus nije pričvršćen, guma više ne brtvi dovoljno i treba je zamijeniti. Time ćete spriječiti gubitak hladnog zraka i skuplje režije, i to bez potrebe za kupnjom novog hladnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 11:05