Glamurozno kampiranje ispod zvijezda

Jedinstveno iskustvo

I dok je avanturistima idealan način provođenja godišnjeg odmora spavanje u vreći na tvrdom tlu, s tek najosnovnijim stvarima za preživljavanje, a oni malo dubljeg džepa ne priznaju ništa osim luksuznog smještaja i usluge s pet zvjezdica, većina turista zapravo preferira nešto izmađu ova dva ekstrema.

Najbolja opcija za njih je glamping, kovanica riječi “glamorous” i “camping” koju prevodimo kao glamurozno kampiranje. Pojednostavljeno, posjetitelji u ovakvoj vrsti smještaja spavaju u šatorima, ali ne moraju se odreći blagodati svakodnevnog života poput WC-a ili kuhinjskih pomagala.

Referenca na šljunak
Za ovim se trendom poveo i južnokorejski arhitektonski studio ArchiWorkshop koji je pod nazivom “Glamping for Glampers” osmislio šatore za luksuzni boravak u prirodi. Kamp (ili bismo trebali reći glamp?) okružen planinama nalazi se u Yang-Pyeongu, okrugu gdje se 50-ih godina prošloga stoljeća vodio Korejski rat, a danas je omiljeno vikend izletište Koreanaca. Tim ArchiWorkshopa osmislio je dva seta ovih pomalo futurističkih šatora: prvi, nazvan Modular Flow, duguljaste je, zaobljene forme koje se vrlo lako adaptira na neravan teren.
On se po potrebi može produživati i to jednostavnim dodavanjem modularnih panela. Namještaj u njemu napravljen je po mjeri, a bijela boja interijera u kontrastu je sa šarenim pregradama koje su ukrasili lokalni korejski umjetnici. Drugi šator, nazvan Stacking Doughnut, ima šuplji, cirkularni oblik, kojim se autori referiraju na oblutke šljunka tipičnog za tu regiju, a dolazi u paketu s malom “terasom”.
Foto: June Young Lim

Otporni na vatru i vodu

Oba šatora zaštićena su s dva sloja čvrstog industrijskog platna koje ne propušta vodu, otporno je na vatru i UV-zrake. Šatori imaju i ostakljen ulaz koji omogućuje prodiranje velike količine prirodnog svjetla, a njihov oblik i položaj pažljivo su osmišljeni kako bi i tijekom dana i noći do izražaja došla i njihova estetika.

Iza ovog projekta stoje Su Jeong Park i njezin kolega Hee Jun Sim, koji su oboje studirali arhitekturu u Stuttgartu, a danas imaju vlastiti ured u Seulu.

Foto: June Young Lim

Namještaj po mjeri

– Glamping ljudima omogućuje jedinstveno arhitektonsko iskustvo, mjesto gdje je moguće doživjeti kombinaciju prirode, ekoloških vrijednosti, komfora i modernog dizajna. Ideja je bila ponuditi luksuzni smještaj na mjestima kao što su more, pustinja, planina, špilja, šuma, rijeka, potok… – izjavili su arhitekti.

Svaka jedinica opremljena je kuhinjom i WC-om, a za ograničen prostor važan je i namještaj po mjeri, koji također potpisuje studio ArchiWorkshop. Jednostavan, ali efektan namještaj na sklapanje po noći je tako krevet, a preko dana – ugodna sofa.

Foto: June Young Lim

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 05:47