PAMETNA PREPORUKA

Evo kako se riješti masnoće nakon kuhanja na pravi način, a ne da ju izlijevate u odvode

 Joe Lingeman
Vjerujte nam, masnoća će prije ili kasnije začepiti "arterije" kanalizacijskog sustava ako se tamo nađe

Nemojte biti u zabludi, ni u jednom trenutku nije dobra odluka izliti masnoću nakon kuhanja u odvode. Iako kada ju zalijete vrućom vodom ona naizgled nestaje, ali se skuplja tamo gdje oko ne vidi, u odvodima. Vjerujte nam, masnoća će prije ili kasnije začepiti "arterije" kanalizacijskog sustava. Osim toga, kada se čestice hrane isperu u odvod, mogu zaglaviti u toj istoj masnoći i stvoriti veći problem. Bez obzira na to što ste čuli, jedina opcija za sigurno odlaganje masnoće je da nikada ne dospije u cijevi.

image
Unsplash

Evo nekoliko kreativnih načina kako se riješiti masnoće

1. Ulijte ju u posudu i ostavite da se ohladi

Ulijte masnoću u posudu (limenka, čaša od jogurta, zdjela, šalica, staklenka ili nešto drugo) dok je još uvijek u tekućem obliku i ostavite da se mast ohladi i stvrdne. Tada je vrijeme da je se riješite, možete baciti cijeli spremnik (idealno je da ima poklopac ili ga možete staviti u vrećicu s patentnim zatvaračem) ili, ako želite zadržati taj spremnik, žlicom ili lopaticom sastružite mast u vrećicu za otpad. Savjet: Stavite tekuću mast u hladnjak kako biste ubrzali postupak stješnjavanja.

image
Joe Lingeman

2. Spremite ju za ponovnu upotrebu

Mast od slanine je cijenjeni tajni sastojak mnogih kuhara. Ako ju sačuvate za upotrebu u drugim receptima, jedan je od ukusnijih načina da ju spriječite da završi u odvodu. Upotrijebite cjedilo da procijedite mast dok je još uvijek u tekućem stanju. Držite ju u hladnjaku do tri mjeseca ili u zamrzivaču na neodređeno vrijeme.

Ono što možda ne znate jest da, ulje koje ste koristili za prženje također se može ponovno koristiti. Procijedite ga i čuvajte u hladnjaku. (Ne zaboravite to označiti!). Pomirišite ga prije ponovnog korištenja kako biste bili sigurni da nije užeglo.

image
Unsplash

3. Pokupite papirnatim ručnikom

Jednostavno pokupite nakupljenu masnoću uz pomoć papirnatog ručnika, a zatim pažljivo bacite ručnik u smeće. Posudu također možete obložiti papirnatim ručnicima i na taj način pokupiti višak masnoće.

5. Procijedite ju u aluminijsku foliju

Kao što je prikazano u ovom TikTok videu, još jedan način da se riješite masnoće je da na dno sudopera stavite komad aluminijske folije i lagano ga uvučete u odvod. Preko toga stavite cjedilo i u cjedilo ulijte ono što ste skuhali. Mast će se iscijediti i nakupiti na foliji, koja se zatim može zgužvati i baciti u smeće. Napomena: Ako radije ne biste bacali foliju, cjedilo možete staviti i na vrh limenke ili staklenke i tamo ju direktno procijediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 15:09