Ljeto nam se ponovno vratilo, a uz njega i paklene vrućine. Ponovno teško dišemo, pokušavamo se sakriti u klimatiziran prostor, okrećemo se tijekom noći u krevetu... Čini li se i vama da su naši stambeni prostori danima poslije vrhunca toplinskog vala i dalje zagrijani do te mjere da u njima ne možemo boraviti? To se događa jer se masa - u našem slučaju zidovi stana i sve u njemu - sporo zagrijava i sporo otpušta toplinu. Dakle, što je prostor natrpaniji namještajem, to više predmeta skladišti, a zatim ispušta toplinu, zbog čega vaš dom ostaje zagrijan dulje vrijeme. Stoga nam glavno pitanje postaje kako toplinu zadržati - izvan doma. "Internetski savjetnici" imaju nekoliko preporuka.
Ventilacija
Pravilna (prirodna) ventilacija važna je tijekom cijele godine. Ljeti svakako otvorite prozore čim je vani hladnije nego unutra. To ne mora nužno biti ujutro već je moguće i navečer. Samo nekoliko stupnjeva hladnijeg zraka vani olakšat će vam zaspati na vrućini. Čim vani postane toplije nego unutra, brzo opet zatvorite prozore.
Otvoreni ormari
Ormare je tijekom prozračivanja najbolje ostaviti otvorenima. U suprotnom, toplina će se akumulirati u njima i izlaziti u prostoriju kroz dulje vrijeme. Ovo se ne odnosi samo na ormare, već i na kuhinjske ormariće. Uostalom, ni hrana ne podnosi dobro vrućinu.
Spuštanje roleta
Zatvorene rolete zamračuju prostoriju i sprječavaju njezino zagrijavanje. Ipak, pazite da ne zatvorite rolete do kraja. Zarobljeni zrak će se inače previše zagrijati. Osim toga, u zamračenim prostorijama brže dolazi do razvoja bakterija koje se mogu povezati s respiratornim problemima, o čemu je provedeno i istraživanje.
Tepih van, biljke unutra
Iako neki podcjenjuju tu opciju, u mnogim je zemljama sasvim normalno skladišitit tepih tijekom ljetnog perioda. Zašto? Odgovor se krije u uvodu teksta; smanjite masu koja se zagrijava i otpušta toplinu. S druge strane, povećajte broj biljaka koje održavaju naš unutarnji zrak zdravim i uravnoteženim.
Kuhanje, da ili ne?
Nema ništa loše u pripremi brzog obroka čak ni na vrućini. Ipak, nedjeljno pečenje ili jelovnik koji satima krčka u pećnici trebali biste odgoditi za hladnija vremena. Izvrsna alternativa je vanjska kuhinja ili roštilj, koji će svakako pomoći pri zadržavanju topline izvan doma.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....