5 PREPORUKA

Evo kako preživjeti vrućine i imati uvijek rashlađeni dom

 /SHUTTERSTOCK

Ljeto nam se ponovno vratilo, a uz njega i paklene vrućine. Ponovno teško dišemo, pokušavamo se sakriti u klimatiziran prostor, okrećemo se tijekom noći u krevetu... Čini li se i vama da su naši stambeni prostori danima poslije vrhunca toplinskog vala i dalje zagrijani do te mjere da u njima ne možemo boraviti? To se događa jer se masa - u našem slučaju zidovi stana i sve u njemu - sporo zagrijava i sporo otpušta toplinu. Dakle, što je prostor natrpaniji namještajem, to više predmeta skladišti, a zatim ispušta toplinu, zbog čega vaš dom ostaje zagrijan dulje vrijeme. Stoga nam glavno pitanje postaje kako toplinu zadržati - izvan doma. "Internetski savjetnici" imaju nekoliko preporuka.

Ventilacija

image
/SHUTTERSTOCK

Pravilna (prirodna) ventilacija važna je tijekom cijele godine. Ljeti svakako otvorite prozore čim je vani hladnije nego unutra. To ne mora nužno biti ujutro već je moguće i navečer. Samo nekoliko stupnjeva hladnijeg zraka vani olakšat će vam zaspati na vrućini. Čim vani postane toplije nego unutra, brzo opet zatvorite prozore.

Otvoreni ormari

image

Ormar Pianca Verona, Go Modern Furniture

MATTEO LAVAZZA SERANTO/

Ormare je tijekom prozračivanja najbolje ostaviti otvorenima. U suprotnom, toplina će se akumulirati u njima i izlaziti u prostoriju kroz dulje vrijeme. Ovo se ne odnosi samo na ormare, već i na kuhinjske ormariće. Uostalom, ni hrana ne podnosi dobro vrućinu.

Spuštanje roleta

image
/SHUTTERSTOCK

Zatvorene rolete zamračuju prostoriju i sprječavaju njezino zagrijavanje. Ipak, pazite da ne zatvorite rolete do kraja. Zarobljeni zrak će se inače previše zagrijati. Osim toga, u zamračenim prostorijama brže dolazi do razvoja bakterija koje se mogu povezati s respiratornim problemima, o čemu je provedeno i istraživanje.

Tepih van, biljke unutra

image
/SHUTTERSTOCK

Iako neki podcjenjuju tu opciju, u mnogim je zemljama sasvim normalno skladišitit tepih tijekom ljetnog perioda. Zašto? Odgovor se krije u uvodu teksta; smanjite masu koja se zagrijava i otpušta toplinu. S druge strane, povećajte broj biljaka koje održavaju naš unutarnji zrak zdravim i uravnoteženim.

Kuhanje, da ili ne?

image
/SHUTTERSTOCK

Nema ništa loše u pripremi brzog obroka čak ni na vrućini. Ipak, nedjeljno pečenje ili jelovnik koji satima krčka u pećnici trebali biste odgoditi za hladnija vremena. Izvrsna alternativa je vanjska kuhinja ili roštilj, koji će svakako pomoći pri zadržavanju topline izvan doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:09