ušteda u domu

Električar otkrio koji uređaj treba isključiti preko noći: ‘Račun za struju bit će skoro duplo manji!‘

 /SHUTTERSTOCK

Računi, računi, računi...Znaju biti zaista nesnosno veliki. Sigurni smo da ste mnogo puta pomislili - ‘Kako mogu jednako živjeti, a platiti puno manje novca za račune?‘ Jedan električar sada je otkrio da se itekako vi sami možete pobrinuti da vam primjerice račun za struju bude manji. A račun za struju je redovno onaj koji je nezabrinjavajući. Srećom, najveće uštede obično se mogu ostvariti uz velike troškove.

Kada razmišljate o stvarima koje troše puno električne energije u vašem kućanstvu, vjerojatno vam ne pada na pamet skromni usmjerivač za spajanje na internet iliti router. Ali ako ga ostavite uključenog cijeli dan, trošit će znatno više električne energije. Stoga biste trebali obratiti pozornost na energetsku učinkovitost routera prije nego što ga kupite i pobrinite se da ima najmanju moguću potrošnju energije kada je uključen i u stanju mirovanja. Jedan električar je u Facebook grupi koja se bavi savjetovanjem oko ušete kućnog budžeta, rekao kako je isključivanje routera dok se ne koristi nabolja odluka koju možete donijeti.

Njemačka savezna agencija za zaštitu okoliša (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako se router ne može isključiti jer koristi i telefonsku liniju. Ako je to slučaj, savjet je da nabavite router koji ima mogućnost barem isključivanja Wi-Fija kada nije u upotrebi. Internet router ne troši više struje od hladnjaka ili drugih uređaja, no opet bi ga bilo poželjno isključiti kada nije u uporabi, prenosi Krstarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 12:01