CRNA LISTA

Držite li ove stvari u kupaonici? Stručnjaci upozoravaju: ‘Samo to ne. Izloženo je prašini i bakterijama‘

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Nikad dovoljno mjesta za pohranu, zar ne? Bez obzira na to živite li u 30 ili 150 kvadrata, pretpostavljamo da ste barem jednom to pomislili dok ste gurali stvari u već natrpan ormarić. Certificirani profesionalni organizatori kažu kako se ljudi često mogu okrenuti kupaonici kao mjestu za skladištenje jer je skriveno od pogleda, međutim riječ je o prostoriji koja se često susreće s povišenim razinama topline i vlage pa možda i nije najprikladnija za skladištenje. Evo koje predmete ne biste smjeli držati u kupaonici.

Posteljina, ručnici i odjeća

Plahte i deke bi trebale biti pohranjene izvan kupaonice kad god je to moguće, kao i ručnici jer su svi osjetljivi na plijesan. Međutim, budući da se ručnici često koriste u kupaonici, uobičajeno je i držati ih u kupaonici. No, profesionalna organizatorica Melanie Caffee za Southern Living upozorava da ne držite svoju rezervnu posteljinu odmah uz dodatne ručnike jer mogu upiti vlagu i upljesniviti se. Dodatnu posteljinu treba pohraniti u poseban ormar ili u komode blizu kreveta. Ista je stvar i s odjećom.

Lijekovi

Farmaceuti savjetuju da se lijekovi moraju čuvati na hladnom i suhom mjestu. To su riječi koje se rijetko koriste za opisivanje kupaonice. Kupaonski ormarić nije mjesto za pohranjivanje lijekova, osim ako nije napravljen da štiti od vlage, dok se niski ormarići općenito ne preporučuju iz sigurnosnih razloga, posebno ako u kući ima djece.

Toaletni papir

Dodatne role papirnatih ručnika i toaletnog papira - osobito ako su pakiranja otvorena - ne samo da se mogu upljesniviti, nego također mogu biti izloženi prašini i bakterijama, piše BHG.

Metal (britvice, pincete, kreme za brijanje)

Metalni alati poput britvica i pinceta mogu brže otupiti, pa čak i zahrđati na vlazi u kupaonici pa je ih najbolje pohraniti negdje drugdje. Isto kao i metalne limenke za, primjerice, pjenu za brijanje.

Nakit

Baš poput limenki i britvica, metalni nakit brzo će potamniti ako se ostavi u vlažnom prostoru. Komade koje svakodnevno nosite možete odložiti u zdjelu na umivaoniku jer će veći dio dana biti na vašem tijelu. Sav ostali nakit pohranite u kutiju na vrhu komode, u organizator ladica, u ormar spavaće sobe...

Šminka

Žao nam je što to moramo reći, ali kupaonica možda nije najbolje mjesto za držanje šminke. Ipak, ako redovito koristite nekoliko proizvoda i držite ih u kupaonici, tada će svaki određeni proizvod vjerojatno biti potrošen i zamijenjen prije nego što toplina i vlaga zaista zavladaju. Međutim, dugotrajno skladištenje šminke nije preporučljivo.

Elektronika

Kupaonica nije mjesto za odlaganje elektronike, osim ako nije vodootporna.

Sve iz kuhinje

Sve što nije upotrijebljeno u kupaonici ne bi trebalo tamo biti pohranjeno, kaže certificirana profesionalna organizatorica Alyssa Trosclair za Southern Living. To se odnosi na hranu i općenito sve kuhinjske stvari iz očiglednih, sanitarnih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 15:28