Dom iz snova

Dok mnogi nakon potresa izbjegavaju stanove u središtu Zagreba, ona se u jedan takav zaljubila

Novo stanje

 Projekting
Stan površine 76 četvornih metara, potpuno moderno interpretiran, postao je dom iz snova

... i kupila ga. Zgrada je u međuvremenu ojačana i sanirana, što je bila velika prednost prije adaptacije, a arhitektica Iva Klepo Lepur otkrila je mane postojećeg tlocrta te prilagodila prostor novoj vlasnici.

image

Iva Klepo Lepur, dipl. ing. arh., tvrtka Projekting

Privatni album

Pomicanjem pregradnih zidova stvoren je prostor za veći dnevni boravak. Iako se površina spavaćih soba smanjila, ostale su funkcionalne. Zanimljiv dizajnerski element je niz ugradbenih ormara s nišama i bibliotekom, koji se nastavlja na kuhinju te proteže hodnikom skroz do kupaonice.

image

Postojeće stanje

Projekting

ZADATAK

U posljednjih nekoliko godina stekao se dojam da ljudi izbjegavaju kupnju nekretnine u središtu Zagreba. Potres je poljuljao statiku mnogih starih zgrada u centru, ali kao da je poljuljao i želju Zagrepčana da se trajno smjeste u njegovu središtu, u strahu od oštećenja i skupih adaptacija.

No, ovo je priča o ženi koja je tek nakon potresa došla živjeti u središte grada, zaljubivši se u ovu nekretninu. Nazvala me i ukratko opisala što želi od stana u kojem se od početka dobro osjećala, ali ga je htjela prilagoditi svojim potrebama i maksimalno iskoristiti njegov potencijal.

image

Novo stanje

Projekting

RJEŠENJE

Riječ je o stanu s ulazom u kutu, s glavninom prozora na istočnoj strani, dok je na suprotnoj zid. U zatečenom stanju dnevni je boravak bio vrlo malen i nepraktičan sa stupom u sredini te je, uz malo prostora za odlaganje, predstavljao najveći izazov.

Zgrada je nakon potresa ojačana i sanirana, u tijeku je energetska obnova pročelja, a međukatna konstrukcija je armiranobetonska. Vjetar u leđa dalo nam je to što su dovršeni neki bitni poslovi koji poskupljuju adaptaciju.

Pri projektiranju sam na umu imala dva izazova: složiti kvalitetan i velik dnevni boravak te stvoriti prostor za mnogo ormara.

Krenula sam od soba. Njihova površina se smanjila, ali su ostale funkcionalne.

Kupaonica je sada modernijeg rasporeda s walk-in tušem, dok sam sušilicu i perilicu prebacila u ormar/vešeraj u kojem stoje i metle, deterdženti, usisavač...

Kuhinja je ostala u niši u kojoj je i bila, ali sam je otvorila prema ostatku stana. Visoki ormari u kojima su smješteni ugradbeni aparati nastavljaju se u dugi niz ormara skroz do kupaonice. Ovakav element u stanu daje pregršt dizajnerskih rješenja, integriranje niša u ormar, biblioteke, a za one prave minimaliste, to može biti niz ormara koji su u prostoru potpuno nenametljivi. Blagovaonski stol se naslanja na kuhinju te se, po potrebi, može i zarotirati i raširiti.

Dnevni boravak sam povećala i organizirala tako da bolje komunicira s prirodnim svjetlom, a budući da je boravak dobio prozor više u odnosu na prijašnju situaciju, osim kvadrature, dobio je i više dnevnog sunca. Ovakvim rješenjem boravka moguće je kružiti oko kutne garniture, iza koje će se postaviti niska komoda, a nezgodni stup više nije prepreka u stanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:28